Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Bevanda pisao Plenkoviću: “BiH nema vladu, Zvizdić nije premijer”

Zamjenik pedsjedatelja Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću u povodu posljednjih medijskih istupa i reagiranja predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Reakciju prenosimo u cjelosti.

„Gospodin Zvizdić na već prepoznatljiv način insinuira i, služeći se oprobanim receptom zamjene teza kroz iznošenje demagoških fraza i neistina, na opskuran i nediplomatski način demantira Vaša istupanja u institucijama Europske unije u kojima ste u maniru dokazanog demokrate i priznatog političara imali namjeru svojim istupima doprinijeti prepoznavanju i otklanjanju uočenih nedemokratskih barijera u BiH nakon listopadskih izbora“, naglašeno je u pismu ministra Bevande.

Ministar Bevanda naveo je kako je očigledno da je predsjedatelj Vijeća ministara BiH svjesno i po ko zna koji put previdio činjenicu da je Republika Hrvatska supotpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Vi, kao legitimni predstavnik Republike Hrvatske, imate obvezu da štitite odredbe tog sporazuma, a pogotovo u dijelu kada se radi o ugroženosti konstitutivnosti naroda u BiH, što je, bez svake sumnje, slučaj nakon oktobarskih općih izbora kada je cjelokupna domaća i svjetska javnost mogla sagledati frapantnu istinu da jedan konstitutivni narod može, bez imalo skrupula, izabrati člana Predsjedništva drugom konstitutivnom narodu“, ističe Bevanda u svom pisanom obraćanju Plenkoviću.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH, također, navodi kako je hrvatski premijer Plenković iskazao spremnost da snagom svog autoriteta i legitimnim putem ukaže predstavnicima institucija Europske unije na ove anomalije i nedemokratsko ponašanje, s izraženom tendencijom majoriziranja najmalobrojnijeg naroda u BiH.

„Na kraju želim napomenuti da Vijeće ministara BiH nije vlada pa samim time ni gospodin Zvizdić nije premijer, tako da iskazani stavovi gospodina Zvizdića u medijima ne predstavljaju službene stavove Vijeća ministara BiH, nego su to isključivo osobni ili stranački stavovi i nevješt pokušaj politiziranja i dezinformiranja javnosti i stavljanje ključnih pitanja i problema za demokratsku, ali i svaku budućnost Bosne i Hercegovine u drugi plan.

Ministar Bevanda se premijeru Plenkoviću zahvalio za cjelokupan napor i za nemjerljiv doprinos tome da istina o političkom nasilju nad Hrvatima u BiH bude prezentirana institucijama EU te u konačnici na doprinosu demokratskom putu BiH prema članstvu u Europskoj uniji, zajednici kojoj hrvatski narod u BiH teži i za koju živi.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više