Fresh Press portal
BiH TOP VIJESTI

Borenović: Dogovor tri partije doživljava fijasko i kreće se u fazu traženja izgovora

Branislav Borenović, lider Partije demokratskog progresa obratio se javnosti nakon neuspjelog dogovora lidera na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekavši da su za trenutno stanje odgovorne isključivo vladajuće partije – SNSD, SDA i HDZ.

Istakao je kako ove partije nisu u stanju i nemaju namjeru smiriti političke tenzije.

“Sada je konačno jasno da ne postoji iskreni, pravi dogovor koji je tako pompezno najavljivan prije dvije sedmice. Danas je jasno da taj dogovor između tri političke partije SDA, HDZ i SNSD doživljava svoj politički fijasko i kreće se u jednu fazu, dobro poznatu – traženje izgovora za neuspjeh gdje će ta tri politička aktera krenuti sa optužbama: Ko je za šta kriv”, kazao je.

Borenović je kazao da se bespotrebno vrtimo u krug jer postoji samo jedna realnost a to je:

“ANP je nametnuo upravo SNSD i gospodin Dodik, prije 10 godina njihovom odlukom zatražena je aktivacija MAPa, zatraženo je članstvo u NATO i kao slijed tih obaveza traži se podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa kao jedna vrsta međunarodne obaveze koja treba da pokaže jesmo li ozbiljna ili neozbiljna zemlja.”

Kada je u pitanju Zakon o budžetu institucija BiH, Borenović je istakao da postoji jedna interesantna stvar oko koje se članovi Predsjedništva uvijek lako dogovore:

“Planira se zapošljavanje 24 nova lica u Predsjedništvo BiH što je nekih 20 odsto više od ukupnog broja zaposlenih u toj instituciji. To pokazuje da se vrlo lako dogovore oko novog zapošljavanja, a oko ovih stvari kada je u pitanju formiranje Savjeta ministara i zajedničkih institucija tu očigledno nema dogovora.”

“Propast BiH”, prema riječima Borenovića, ogleda se i u tome da budžet države pune ljudi koji plaćaju “veliki novac” kako bi se odrekli bh. državljanstva:

“Sve stagnira ali rastu prihodi po osnovu taksi za odricanje od državljanstva BiH, i to u 2019. godini za čak 13 odsto. Ta brojka pokazuje pravo stanje u zemlji.”

Za ovakvu situaciju, kako je kazao, jednako snose odgovornost sve tri partije.

(Vijesti.ba / N1)

Povezani članci

Opozicija u RS poručuje Dodiku “Goodbye Mile”

E.H

Borenović: SDA, HDZ i SNSD sad imaju sve poluge vlasti

E.H

Borenović o prvom čovjeku policije RS: Neviđeno, nezapamćeno, užasavajuće!

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više