Fresh Press portal
BiH

Bošnjački poslanici u RS protiv usvajanja izmjena Zakona o stvarnim pravima

bosnjacki-poslanici-u-rs-protiv-usvajanja-izmjena-zakona-o-stvarnim-pravima-nsrs_5d1c64661b118

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nastavljena je danas razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o stvarnim pravima.

Zakonom, koji je predložen s ciljem usklađivanja sa odlukom Ustavnog suda RS, uređuje se i status nepokretnosti, koje poslije pravosnažno okončanih upravnih postupaka i dalje egzistiraju kao društvena ili državna svojina u javnim evidencijama o nepokretnostima, na način da se upis te svojine pretvara u pravo svojine RS.

Taj sud je određene članove ranijeg zakona osporio još prije tri i po godine.

Predsjednik Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u entitetskom parlamentu Edin Ramić izrazio je sinoć protivljenje usvajanju izmjena i dopuna Zakona o stvarnim pravima, ističući da vlasti RS treba da odustanu od pokušaja da jednostrano riješe pitanje državne imovine, pretvaranjem u svojinu RS, jer će to biti osporeno u Ustavnom sudu BiH.

Na dnevnom redu sjednice entitetskog parlamenta je još 16 tačaka.

Bit će razmatrani nacrti zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnim putevima, geološkim istraživanjima, posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, zdravstvenom osiguranju, te, između ostalog,  Nacrt strategije za borbu protiv sajber kriminaliteta u RS od 2019. do 2023. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Povezani članci

Vlada RS-a “skriva” novac: Upitne otpremnine Bošnjacima i Hrvatima koji su tokom agresije na nezakonit način dobili otkaze

E.H

Rušenje BiH ili povratak Kosova zahtijevaju rat i žrtve

E.H

Na isplatu otpremnina čeka 7.352 nezakonito otpuštena Bošnjaka i Hrvata u RS

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više