Fresh Press portal
BiH TOP VIJESTI

CIK: Zoran Tegeltija ispunjava uslove za izbor predsjedavajućeg VMBiH

Predloženi kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija ispunjava sve potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Postupajući po zahtjevu Predsjedništva BiH, kao organa nadležnog za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, CIK BiH je na današnjoj sjednici u skladu sa i na osnovu ovlaštenja iz člana 10b. i 10c. Zakona o Vijeću ministara BiH utvrdio da Tegeltija ispunjava sve potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH.

CIK BiH je u postupku provjere utvrdio da Tegeltija trenutno obavlja dužnost narodnog poslanika u Narodnoj skupštini RS.

“Centralna izborna komisija BiH će u slučaju da Predstavnički dom Parlamenta BiH potvrdi imenovanje ovog kandidata postupiti u skladu sa odredbama člana 1.10. Izbornog zakona BiH”, navodi se u saopštenju.

Tegeltiju je kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH predložio SNSD. Prema redovnoj proceduri, Tegeltija mora proći sigurnosne provjere u SIPA-i i OSA-i.

Podsjećamo, predsjednici najvećih parlamentarnih stranaka na nivou BiH Bakir Izetbegović (SDA), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ BiH) postigli su početkom avgusta Sporazum o formiranju vlasti i dogovorili raspodjelu resora u budućem sazivu Vijeća ministara BiH.

SNSD-u je osim predsjedavajućeg, pripalo Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo za ljudska prava. Prema dogovoru, SDA-u će pripasti Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane. Kadrovi HDZ-a BiH biće na čelu Ministarstva pravde, Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva finansija.

No, Tegeltijino imenovanje i formiranje Vijeća ministara BiH je na čekanju zbog nepostojanja konsenzusa za slanje Godišnjeg naciolanog plana (ANP) u Brisel.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović usaglasili su se kako neće podržati imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, ukoliko ne bude odluke o upućivanju ANP-a. S druge strane, Milorad Dodik kategorično tvrdi da ovaj dokument neće put Brisela, kao i da nema puta u NATO.

(Vijesti.ba)

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Nastaviti dobru saradnju CIK-a BiH i Izborne komisije Indije

A.R

Parlament BiH dobio zahtjev da riješi problem članova CIK-a kojima je istekao mandat

E.H

CIK potvrdio izabrane delegate u državni Dom naroda

D.C

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više