Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Cvijanović: Šanse za suživot srozane na najniži nivo

Najnovija apelacija delegata SDA u Vijeću naroda Republike Srpske kojom od Ustavnog suda BiH traže da neustavnim proglasi Zakon o šumama Republike Srpske još je jedan u nizu upornih udara na RS i njenu imovinu, ocijenila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

 

Cvijanović je istakla da je to udar i na same temelje dejtonske BiH s kojom se oni nikad nisu saživjeli jer je njihova vizija BiH ona u kojoj jedan dominira nad drugim.

– Ovom apelacijom ne osporava se samo konkretan zakon već i sam Ustav BiH u kojem ne postoji nijedna odredba koja bi BiH priznala pravo vlasništva i gazdovanja šumom i šumskim zemljištem – rekla je Cvijanović za Glas Srpske.

Ona je navela da je jasno da oni to rade računajući na svesrdnu podršku Ustavnog suda BiH, stranih sudija, OHR-a i značajnog dijela međunarodnog faktora s namjerom razvlašćivanja Republike Srpske i pravljenja unitarne države.

Prema njenim riječima, sve je to odavno postalo degutantno, a šanse za normalan život srozalo na najniži nivo.

– Ovo je ponovljeni obrazac zloupotrebe vitalnog nacionalnog interesa i samog Vijeća naroda Republike Srpske od strane bošnjačkih delegata, jer se i jedno i drugo koristi za ostvarenje političkih ciljeva, zbog čega se postavlja pitanje i svrhe samog postojanja ove nametnute institucije – rekla je Cvijanović.

Podnošenjem ove apelacije, dodala je, SDA još jednom dokazuje da je svjetski šampion u produkovanju političkih kriza i da ih u tome ne može zaustaviti ni trenutna epidemiološka situacija, ni činjenica da ljudi svakodnevno umiru od opake bolesti, ali ni to što je FBiH na evropskom i svjetskom začelju po broju nabavljenih vakcina protiv virusa korona.

Cvijanović smatra da ovo sigurno nije ni prvi ni posljednji atak na Srpsku iz političkog Sarajeva.

– Ali, neće izostati ni odgovor institucija RS u nastojanju da se ne dozvoli razvlašćivanje i oduzimanje njenih Ustavom zagarantovanih nadelžnosti – zaključila je Cvijanović.

Sedmorica delegata SDA u Vijeću naroda Republike Srpske podnijela su Ustavnom sudu BiH apelaciju kojom traže,  da se Zakon o šumama Republike Srpske proglasi neustavnim i da Sud donese privremenu mjeru i zabrani primjenu zakona do donošenja konačne odluke.

vijesti.ba

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više