Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Danas nastavak suđenja Novaliću i drugima: Na klupi nova svjedokinja

Danas se na Sudu BiH nastavlja suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, vlasniku “Srebrene maline” Fikretu Hodžiću i ministrici finansija FBiH Jelki Milićević.

Na današnjem ročištu trebala bi svjedočiti Aida Čorbek, anesteziologinja iz Travnika, a ročište je zakazano za 13:30 sati.Prošlog petka ponovo je svjedočila sekretarica Fadila Novalića Bahra Džaka, koja je govorila o aktivnostima Ureda premijera u vrijeme nabavke ovih uređaja, ponudama, pismima namjere i drugim dešavanjima. Mnoge stvari ostale su nerazjašnjene, jer se Džaka, kako tvrdi, više i ne sjeća nekih događaja.

No to ročište je bacilo nove sumnje na mutne poslove u periodu nabavke respiratora u martu i aprilu prošle godine.

U međuvremenu je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet u vezi s upotrebom istih respiratora te načinom dobijanja odobrenja za puštanje u upotrebu. Pripadnici SIPA-e i tužitelji već su posjetili prostorije KCUS-a, FUCZ-a i Verlaba i izuzeli određenu poslovnu dokumentaciju.

Do sada su svjedočili Bahra Džaka, Novalićeva sekretarica, tadašnji direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor firme Cubicus Denis Đulalić.

Kao što je već dobro poznato, predmet je formiran u vezi s nabavkom kineskih respiratora za 10,5 miliona KM.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više