Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Delić: Puna podrška Novaliću, još više kad ga nepravedno napadaju

U kakvim uslovima i okruženju funkcioniše, i naročito imajući u vidu ovo teško vrijeme pandemije koronavirusa, mora se priznati da je Vlada Federacije BiH fantastična, kaže Esad Delić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida (RVI) FBiH.

Delića smo pitali za mišljenje o radu aktuelnog saziva Vlade FBiH, koja je na čelu s premijerom Fadilom Novalićem imenovana prije šest godina.

– Što se tiče nas – boračke populacije, mi smo imali nekakve dogovore s Vladom, počeli smo raditi naše zakone. Nažalost, u svemu tome nas je usporila pa i prekinula ova korona. Ali mislim da se ova Vlada dobro bori ako se u obzir uzmu sve kočnice na koje ona nailazi – ocjenjuje Delić u razgovoru za Vijesti.ba.

Uopće nije teško primijetiti, ističe, da su danas neki za, a neki striktno protiv države BiH.

– Ja sam borac, ratni vojni invalid, bio sam tri puta ranjen. Ovu državu sam branio i stvarao i ja to malo drugačije gledam. Za mene je na prvom mjestu država, pa onda sve ostalo. S druge strane, mi imamo ljude koji ne žele državu, a žele pare od nje. A imamo i ljude koji se bore za državu, da nam obezbijede egzistenciju, a Boga mi je to teško. Ko imalo radi i hoće da radi u društvu, uvijek nailazi na kritike – mišljenja je Delić.

Svaka se vlada može kritikovati, kaže Delić, ali ipak treba biti pošten pa na tas staviti sve ono što je urađeno i realno to sagledati.

– Mi smo uspjeli s ovom Vladom po prvi put dogovoriti Zakon o demobilisanim borcima. Trudimo se da rješavamo i popravljamo zakone i za porodice šehida, RVI, “Zlatne ljiljane”. Opet ponavljam, u svemu tome nas je nažalost “presjekla” ova korona – dodaje Delić.

U saradnji s aktuelnim sazivom Vlade FBiH, po prvi put su “otkočene” invalidnine za RVI i šehidske porodice. Delić pojašnjava da je u dva navrata došlo do njihovog povećanja, i to za 2,7 i 1,5 posto.

– Zamajac je bio krenuo da se radi, ali onda je odjednom sve to urušila korona. Moramo biti svjesni da je i ekonomija stala, da nema više tih prihoda kao što je bilo. Prošle godine od korone je umro i naš resorni ministar, tako da nas je sve to baš “presjeklo” – dodaje Delić.

Naglašava da premijer Novalić i Vlada FBiH imaju punu podršku boračke populacije.

– Mi s njim imamo jedan korektan dogovor da uspijemo izgurati ove naše zakone, naše interese koji nas tište. Novalić je nama u tom segmentu na raspolaganju. A čak i još višu podršku ima kada vidimo da ga sa svih strana napadaju, da mu za sve što uradi dolaze nekakve tužbe sa strana. U ovoj državi ne možeš ništa uraditi – ako ne radiš, ne valja, ako radiš, onda te tuže. Ja stvarno više ne znam, šta bi čovjek ovom narodu ponudio da je nama to OK – pita se Delić.

(Vijesti.ba)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više