Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dodik razgovarao s Nelsonom, Bidenovu uredbu o Balkanu nazvao nedemokratskom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u telefonskom razgovoru s američkim ambasadorom u BiH Ericom Neslonom da Uredba Bijele kuće koja se odnosi na Zapadni Balkan nije ni demokratska, niti je u duhu poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.

U telefonskom razgovoru koji je upriličen na inicijativu Nelsona, a koji je po nalogu američke administracije upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o ovom dokumentu, Dodik je iznio stav da je pomenuta uredba još jedno od sredstava američke administracije za modeliranje odnosa u regionu i da će otežati dijalog bar kada je riječ o BiH”.

Dodik je ukazao na to da smatra da su” bošnjački političari u Uredbi vidjeli sredstvo za disciplinovanje Srba te da će u takvoj atmosferi biti teško osigurati normalan dijalog.

Dodik je ambasadoru Nelsonu prenio da je povjerenje Srba i Republike Srpske u namjere SAD-a u BiH poljuljano i da bi bilo dobro da se najprije poradi na rehabilitaciji američkog odnosa prema Srbima u cjelini.

U atmosferi povjerenja, istakao je Dodik, bit će lakše da se ostvari produktivan dijalog o važnim životnim temama u BiH.

Dodik je još jednom prenio američkom ambasadoru da se Republika Srpska ne bavi secesijom, već je njeno opredjeljenje da se bori za očuvanje svoje autonomije koja joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu, saopćeno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Predsjednik SAD-a Joe Biden potpisao je jučer izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kojeg područja ili države na Zapadnom Balkanu, saopćila je Bijela kuća.

Sankcije se odnose i na one koji su saučesnici u ovakvim postupcima ili su direktno ili indrektno umiješani u kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više