Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dodik reagovao na istup Alkalaja: Postavlja se pitanje šta uraditi?

Republika Srpska mora biti dostojanstvena, odlučna i nepokolebljiva, istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagujući na istup Svena Alkalaja, ambasadora i stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama.

“Na nivou Bosne i Hercegovine u skladu sa Poslovnikom Predsjedništva ne može da se iznosi politički stav, pa ni članova Predsjedništva, a pogotovo predstavnika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ako to nije usaglašeno”, tvrdi Dodik.

Dodik je podsjetio da je istup Alkalaja bio “isključivo individualni čin”.

“Alkalaj izvršava naredbe svojih nalogodavaca. To nisu zvanični stavovi Bosne i Hercegovine, ali su se čuli na sjednici Savjeta bezbjednosti. Postavlja se pitanje šta uraditi? Treba da nastavimo sa našom politikom odlučnog branjenja Republike Srpske, suprostavljanje takvim tendencijama. A oni koji to rade, najbolje rade protiv BiH, i tu nema lijeka. Radi se o onima koji promovišu mržnju, pričaju jedno rade drugo, promovišu umjesto pomirenja političke sukobe”, naveo je Dodik za RTRS.

Dodik je poručio da “srpski i hrvatski narod imaju gotovo identičan pogled na BiH”.

“Imate problem sa Bošnjacima koji hoće daleko više od svega. Sve što čine, čine da bi zauzeli pozicije za predstojeće izbore. Mislim da nisu ni oni problem, koliko njihovi sponzori, Amerika i EU, koji su spremni zbog jedne izjave predstavnika srpskog ili hrvatskog naroda uvoditi sankcije, a s druge strane kršenje svih principa, smatraju da treba tako”, zaključio je Dodik.

Alkalaj se obratio iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik to želio spriječiti jer “Predsjedništvo nije postiglo saglasnost u vezi sa prijedlogom njegovog izlaganja”.

Nakon obraćanje Alkalaja reagovao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je kazao kako on nije zvanični predstavnik BiH i da on ne predstavlja Srbe u ovoj državi.

Sven Alkalaj je kritikovao vlasti u Srbiji na pružanju zaštite osuđenom ratnom zločincu Đukiću.

“Slučaja generala Đukić je od vitalne važnosti na pokazivanju saradnje BiH sa pravosudnim organima u susjedstvu. Nakon što je Đukić osuđen za ratne zločine on je pobjegao u Srbiju. To je nanijelo štetu odnosima. On se mora vratiti da bi se suoči sa svojim zločinima”, zaključio je Alkalaj.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više