Fresh Press portal
Početna » Blog » Dodik smijenio Srbe iz CBBiH, pa optužio Džaferovića
BiH

Dodik smijenio Srbe iz CBBiH, pa optužio Džaferovića

dodik-smijenio-srbe-iz-cbbih-pa-optuzio-dzaferovica-predsjednistvo_5dc2e1379538a
Milorad Dodik je danas optužio Šefika Džaferovića da onemogućava popunjavanje Upravnog odbora Centralne banke BiH sa dva člana, čime nanosi štetu Republici Srpskoj.

“To je neprihvatljivo, jer Džaferović smatra da treba da čekamo presudu po privatnim tužbama nekih pojedinaca”, istakao je on, dodavši kako se želi ovladati Centralnom bankom na štetu Srba.

No Dodik je prešutio važnu činjenicu. Naime, srpski članovi UO CBBiH Trivo Marinković i Ljubiša Vladušić smijenjeni su upravo na zahtjev Milorada Dodika.

Bila je to tačka dnevnog reda koju je Dodik kao predsjedavajući Predsjdništva delegirao u junu ove godine.

Nakon toga, Sud BiH donio je rješenje o privremenoj mjeri zabrane primjene Odluke o razrješenju Marinkovića i Vladušića.

U rješenje Suda BiH se navodi da ova mjera ostaje na snazi do okončanja ovog postupka.

U obrazloženju tužbe i predložene mjere osiguranja navodi se da su Marinković i Vladušić imenovani kao članovi Upravnog odbora Centralne banke BiH na mandat u trajanju šest godina i da su razriješeni na nezakonit način.

Predsjedništvo BiH odluku o razrješenju je donijelo na zahtjev Milorada Dodika, koji je umjesto kadrova SDS (Vladušić)i PDP (Marinkovič) imenovao svoje ljude Radomira Božića i Dragana Kulina.

Sud BiH odluku o privremenoj zabrani primjene Odluke Predsjedništva BiH o razrješenju članova Upravnog odbora Centralne Banke BiH donio je 19. jula ove godine.

(Vijesti.ba)

Povezani članci

Dodik brani Vučića: “Protesti u Beogradu usmjereni na destabilizaciju Srbije”

E.H

Dodik, Čović i Izetbegović dijele pozicije…

E.H

Dodik stavio tačku: “Odluke o članstvu BiH u NATO nema, niti će je biti”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više