BiH Istaknuto

Dodik: Suspendovat ćemo odluku o popisu Agencije za statistiku BiH

POLITIKA NW Milorad Dodik - intervju, slikano za NEWSWEEK, na fotografiji Milorad Dodik, foto Zorana Jevtic

Tvrdi da postoje metode kojima RS može da zaustavi objavu takvih rezultata popisa, jer metodologija koja je usvojena nije dio ranije dogovorenih preporuka o ovom pitanju

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je da je neprihvatljiva jučerašnja odluka Agencije za statistiku BiH o uspostavi jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva iz 2013. godine, jer je donesena bez saglasnosti Agencije za statistiku RS-a.

Tvrdi da postoje metode kojima RS može da zaustavi objavu takvih rezultata popisa, jer metodologija koja je usvojena nije dio ranije dogovorenih preporuka o ovom pitanju.

Neophodno je, smatra, da Vijeće ministara BiH suspenduje jučerašnju odluku Agencije za statistiku BiH, i dok se to pitanje ne riješi, da srpski predstavnici ne učestvuju u donošenju odluka, s tim da se ne moraju povlačiti iz vlasti.

Ističući da odluku Agencije za statistiku BiH treba suspendovati i uputiti na dogovor nadležnih zavoda za statistiku, ponovio je stav da je ona nezakonita i da iza nje RS neće stati.

-Popis je od samog početka predstavljao značajan problem, a dobio je predznak jedne spekulatorne aktivnosti. Vlasti RS-a smatraju da je to neprihvatljivo i neće im dati legitimitet – dodao je entitetski predsjednik navodeći da će predstavnici statistike RS-a tražiti verifikaciju modela koji je zasnovan na zakonu.

Dodik je, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, ponovio da RS ima popisni materijal i da može da stavi u javnost sve podatke.


Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajte Prihvatam Pročitaj više

bitcoin haberleri uşak escort ilbet yabancı dizi izle