Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dodik: Visoki predstavnik odbija dostaviti izvještaj, boji se negativne ocjene

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je važna poruka Srbije da će tražiti izvještaj o radu od visokog predstavnika “koji će joj to morati dostaviti kao strani potpisnici Aneksa 10”.

Dodik je rekao da je i Republika Srpska tražila taj izvještaj, te da je i on sam, kao predsjednik RS, nekoliko puta tražio izvještaj, kao i Narodna skupština RS, ali da je visoki predstavnik to ignorisao.

On je kazao “da visoki predstavnik odbija da dostavi izvještaj stranama potpisnicama Dejtonskog sporazuma, zato što se boji negativne ocjene”.

Dodik je kazao “da novi visoki predstavnik u BiH može biti postavljen samo relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN”, te da “svaka druga procedura dovodi nelegalnog i nelegitimnog čovjeka na tu poziciju”.

Prema Dodikovim riječima, visoki predstavnik se “pokušava dovesti sa namjerom i očekivanjem mnogih da bi on, sa autoritetom zemlje iz koje dolazi, trebalo da opet nešto učini protiv Republike Srpske”.

“Mi smo zbog toga zabrinuti. Mi realno ne možemo da spriječimo dolazak visokog predstavika pod uslovom da on bude legitimno izabran, odnosno kako je to predviđeno međunarodnim aktima. Ono na što mi upozoravamo ovog trenutka jeste činjenica da se nama pokušava to nametnuti mimo takvog izbora”, rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Govoreći o prisustvu opozicije na sastanku u Beogradu, Dodik je rekao da je to bila inicijativa Republike Srpske.

“Opozicija je odbila sastanak kod predsjednika Republike Srpske. Mi smo mogli da kažemo da opozicija nije bila na tom sastanku, pa da ne treba da prisustvuje ni sastanku u Srbiji, ali naša inicijativa je bila da budu svi prisutni”, naglasio je Dodik.

On je rekao da “Sarajevo nikada nije ni pristalo na Dejtonski sporazum i dejtonski ustav”, te da “ovo smatraju nužnim prelaznim periodom u kome će oni nekako preveslati Srbe i Hravati i doći do željenog okvira”.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više