Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dokle će se u BiH odgađati reforme?

Vlada Federacije trpi sve jače pritiske Evropske komisije

Ono što Vlada Federacije BiH naziva strategijom razvoja, predstavlja banalni politički pamflet, a ne ozbiljan, na nauci zasnovan, razvojni dokument

Umjesto reformisanja javnog sektora privrede koja je u katastrofalnom stanju, premijer Fadil Novalić piše nekakvu Strategiju razvoja Federacije BiH. Ne čini on to slučajno. Dva su razloga za to.

14 ZNAČAJNIH REFORMI

Prvi je sve jači pritisak Evropske komisije da se konačno, bez odgađanje, sprovede 14 veoma značajnih reformi u zemlji za dobijanje kandidatskog statusa, od kojih, po važnosti za našu izuzetno zaostalu, antitržišnu ekonomiju, posebno ističe reformu postojećeg na zloupotrebama i kriminalu zasnovanog sistema upravljanja društvenim preduzećima u javnom sektoru privrede.

image

Novalić je morao tražiti stručnu pomoć / Didier Torche

Drugi je saznanje da će za nekoliko mjeseci biti gotova studija reformisanja i modernizovanja navedenog sistema upravljanja koju radi grupa eksperata za tranziciju i korporativno upravljanje i koja će, kad bude gotova, biti na raspolaganju entitetima za izradu novog, modernog zakona o upravljanju državnim preduzećima u njima.

Da bi se izbjeglo i jedno i drugo i tako sačuvale ogromne privilegije koje vladajuće partije imaju u javnom sektoru privrede, Novalićeva vlada nalazi spasonosno rješenje u hitnoj izradi nekakve, na brzinu skucane strategije razvoja FBiH, u kojoj ništa nema od naprijed navedenih reformi, što je i očekivati. Kome one trebaju?

 

Vladajućim partijama, kao što smo vidjeli, ne trebaju. Njima, umjesto navedenih reformi, treba nešto drugo, nešto bombastično kao što je strategija razvoja. Treba im takvo nešto da bi umirili izuzetno nezadovoljne građane (i opozicione partije), ali i predstavnike Evropske unije. Navedeni dokument je sve drugo samo ne strategija razvoja, jer je nisu pisali, kako je to praksa svuda u svijetu, eksperti za strateško planiranje i strateško upravljanje razvojem, kao ni drugi vrhunski stručnjaci za predviđanje i realizovanje budućih razvojnih aktivnosti.

RADNA GRUPA

Umjesto ovih stručnjaka i uopšte nauke, u izradi i podršci navedene strategije razvoja, kako se u Oslobođenju od 20. i 21. februara 2021. navodi, učestvovalo je 476 članova radnih grupa i oko 1.400 učesnika svih nivoa vlasti i nevladinog sektora.

S obzirom na navedeno, ono što Vlada naziva strategijom razvoja, predstavlja banalni politički pamflet, a ne ozbiljan, na nauci zasnovan, razvojni dokument.
P. S. Ovaj tekst odražava stavove članova nezavisne ekspertne grupe koja piše studiju reformisanja i modernizovanja sistema upravljanja državnim preduzećima u javnom sektoru.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više