Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dosta je ucjena visokog predstavnika: Ništa od poništavanja odlikovanja ratnim zločincima?

Poslanici ističu da Narodna skupština neće poništiti odlikovanja koja je taj parlament dodijelio osobama osuđenim za ratne zločine

Kolegij Narodne skupštine RS-a zakazao je za 27. april nastavak 15. redovne, po čijem okončanju će početi 16. sjednica na kojoj će biti razmatran zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o oduzimanju odlikovanja koja je taj entitetski parlament dodijelio osobama osuđenim za ratne zločine tokom rata u BiH.

NEMA POVLAČENJA

– Kolegijum je odlučio da NS zauzme stav o pismu visokog predstavnika i odgovor u formi pisma ili formi nekih zaključaka, kazao je u petak predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović.
Dodao je “da ne postoji nijedan pravni dokument kojim bi moglo da se tretira pismo visokog predstavnika NSRS-u”, te da je “tumačenje nekih pravnika da je jedini način da se povelje oduzmu sudskim putem”.
– Za svako lice nadležan lokalni sud razmatra mogućnost oduzimanja i donosi odluku ovakvu ili onakvu, a drugi način ne postoji. Vidjećemo kakav će stav i odgovor na pismo visokog predstavnika zauzeti NSRS, naglasio je Čubrilović.
Šef Kluba SDS-a u NSRS-u Miladin Stanić smatra da NSRS ne treba da usliši zahtjev visokog predstavnika, kazavši da SDS nije podržao da se Inzkovo pismo uvrsti u dnevni red redovne sjednice.
– Nećemo podržati povlačenje povelja. NS nije dodijelio ove povelje, već Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada NSRS-a, rekao je Stanić.

Ova tema zaslužuje pažnju, da se više njom ne bavimo ukoliko želimo da sutra živimo bolje nego danas, kaže Bratić

Šef Kluba SNSD-a Igor Žunić očekuje da će NSRS zauzeti zajednički stav o pismu visokog predstavnika “i jasno mu odgovoriti da nema pravo da na takav način komunicira sa najvišim zakonodavnim tijelom RS-a niti mu je to mandat”.
Žunić smatra da je pismo vrsta ultimatuma i ucjene kojim Inzko pokušava da degradira NSRS.
– Stav SNSD-a je da parlament Republike Srpske to mora da presiječe, jer je očito da bi se ova vrsta ucjene i ultimatuma samo nastavila, rekao je Žunić.
Poslanik grupe Zajedno za BiH u NSRS-u Senad Bratić ističe da je ovo dobra prilika za Narodnu skupštinu RS-a da ispravi grešku koju je napravila tom prilikom i dodijelila povelje i odlikovanja presuđenim ratnim zločincima.
– Nadam se da se ta šansa neće propustiti i da će se ta greška popraviti, da se skine kolektivna odgovornost sa cijelog naroda. Svaki ratni zločin ima ime i prezime počinioca i žrtvu. Organ koji je dodijelio odlikovanja treba ih i povući. Bilo rasprave ili ne bilo, mi iz poslaničke grupe Zajedno za BiH smatramo da je ovo prilika i da je sve ono što se događalo bio skandal u pravom smislu riječi, da se dodijele odlikovanja osobama koje su presuđene za ratni zločin u BiH, kaže nam Bratić. 

ŠETNJA SARAJEVOM

Inzko je u pismu naveo da su među nagrađenim i svi bivši predsjednici NS-a i članovi prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, čiji su postupci tokom sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje.
Predsjednik Kluba PDP-a Perica Bundalo ističe da “visoki predstavnik već drugi put u nekoliko mjeseci postavlja ultimatume i s pravom se pitamo na šta se može odnositi sljedeći koji će uputiti”.
– Na zgradi Vijećnice u Sarajevu stoji tabla na kojoj je srpski narod direktno označen kao zločinački. Pored te table prođu hiljade ljudi dnevno, sigurno i visoki predstavnik vrlo često, ali na to nema reakcije – nema pisama niti ultimatuma. To je sramota, smatra Bundalo.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više