Fresh Press portal
BiH

Hrvatski narodni sabor oštro reagirao: Komšić podriva temelje ustavnosti BiH

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH smatra kako je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je, kako navode, posredstvom izbornog inžinjeringa i većinske bošnjačke izborne volje uzurpirao poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u svojoj jučerašnjoj izjavi na grub i potpuno direktan način napao same temelje ustavnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Komšić je, kako navode, višekratno eksplicitno izjavio kako ne priznaje i odbacuje načelo konstitutivnosti naroda te pozvao i druge političke subjekte u BiH da se pridruže njegovoj neustavnoj i antidejtonskoj političkoj agendi.

Iz HNS-a naglašavaju kako je konstitutivnost i jednakopravnost konstitutivnih naroda i po slovu Ustava BiH i po njegovom tumačenju od za to najmjerodavnije institucije Ustavnog suda BiH ne samo neporeciva ustavna kategorija nego i natkrovljujuće ili temeljno načelo cijelog Ustava BiH, a time i Dejtonskoga sporazuma jer je Ustav BiH najvažniji dio toga sporazuma.

– Stoga, bez imalo pravne i političke dvojbe, Komšićeve izjave treba okarakterizirati kao direktan udar na ustavnopravni poredak, negiranje Ustava BiH i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Hrvatski narodni sabor u BiH će poduzeti sve raspoložive legitimne pravne i političke aktivnosti kako bi ovo antidržavno, antiustavno i antidejtonsko djelovanje bilo sankcionirano i onemogućeno. Također, pozivamo i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH i međunarodnoj zajednici da osude i sankcioniraju navedeni pokušaj negiranja i rušenja ustavnopravnog poretka BiH – saopćili su iz HNS-a.

Kako su dodali, “svoje opasne antiustavne postupke Komšić pokušava opravdati vlastitim (pogrešnim) tumačenjem mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, u kojem se na bilo koji način ne poistovjećuje osiguranje prava kandidiranja na izborima s ukidanjem temeljnog načela Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, načela konstitutivnosti naroda”.

Dokument, kako ističu, sadrži na nekoliko mjesta kritike mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, za koji se navodi da otežava i usporava proces donošenja odluka, ali nigdje ne poziva na ukidanje načela konstitutivnosti.

– Spomenute izjave Željka Komšića samo su još jedan u nizu dokaza kako je njegovo već treće uzurpiranje pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH dio osmišljene unitarističko-šovinističke političke agende. Jedan od glavnih ciljeva te agende je potpuno ustavno, pravno i političko dekonstituiranje Hrvata, najprije na nivou Federacije BiH, a onda i na nivou države – stoji u saopćenju.

IZVOR: Avaz.ba

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Hrvatski Sabor izglasao nove ministre i dva potpredsjednika

A.R

Konaković odgovorio Radončiću: Cijenim to što niko nije zaštićen

A.R

Udruženje BH novinari reagira na izjave iz Tužilaštva BiH

A.R

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više