Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

INZKO: “Od svih političara Dodik je najbolje sarađivao sa OHR-om, pristao na osnivanje Suda BiH, obavezao se na saradnju sa NATO savezom i…”

BiH nije ispunila uslove za zatvaranje OHR, a novi visoki predstavnik Kristijan Šmit će u BiH doći kada to odluči Savjet bezbjednosti i PIK, izjavio je Valentin Inzko.

On je poručio da je od svih političara u BiH ranije sa OHR najbolje sarađivao Milorad Dodik.

– U prvih 12 godina OHR međunarodna zajednica je bila robusno prisutna u BiH i u to vrijeme je uvedena konvertibilna marka, osnovana Granična policija i zajedničko Ministarstvo odbrane. Milorad Dodik je u to doba bio jako kooperativan i najviše je pomogao u ovim uspjesima OHR – rekao je inzko za BN televiziju.

Podsjetio je da je SNSD pristao na osnivanje Suda BiH, a SNSD funkcioner Nebojša Radmanović je stavio svoj potpis na saradnju sa NATO.

– Nije tu bilo nekog velikog pritiska, recimo kada PDP i Mladen Ivanić nisu glasali za neka rješenja OHR, SNSD je glasao za – rekao je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH je rekao da mu je sam Dodik otkrio zašto je promijenio priču.

– Rekao mi je da je tu učinio jer je lakše pobijediti na izborima sa pričom o suprtstavljanju međunarodnoj zajednici, nego pričom o ekonomiji i saradnji – rekao je Inzko.

On je dodao da je razgovarao sa svojim nasljednikom Šmitom i rekao mu da mu je prvi zadatak, kada dođe, da poradi na jačanju institucija i funkcionisanju države.

– Pri tom ne mislim na centralizaciju, nego naprosto na funkcionalnost sistema. Vidite kakav je haos sa vakcinama, koliko je ljudi iz BiH vakcinisano u Srbiji. Hvala vlastima Srbije što su to omogućili, ali je činjenica da BiH nije obezbijedila vakcine za svoje građane – rekao je Inzko.

On je dodao da je Šmitu poručio, da mora raditi na vladavini prava.

– Ako ovdje ne uradi ništa drugo, ali ako učini da BiH postane država vladavine prava, puno će uraditi – naveo je Inzko.

Incko je priznao da on nije mnogo uradio na tom planu, ali je to obrazložio time što je on mandat visokog predstavnika u BiH preuzeo baš u vrijeme kada je međunarodna zajednica odlučila da odgovornost za sudbinu BiH treba da preuzmu domaći političari.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više