Fresh Press portal
BiH

Inzko se stavlja na stranu antidejtonske rezolucije SDA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da iz Kancelarije visokog predstavnika /OHR/ nisu našli za shodno da se sami oglase povodom programskih dokumenata koje je usvojila SDA u subotu, …

… već su to učinili, kako se vidi, na instistiranje medija, iako je potpuno jasno da su dokumenti i antiustavni i antidejtonski.

“Umjesto da se to i konstatuje, jer visoki predstavnik jeste tumač Dejtonskog sporazuma, iz saopštenja dostupnog javnosti vidimo da se visoki predstavnik krije iza Savjeta za provođenje mira, koji nema dejtonsko uporište, kao i da se i dalje obračunava sa Republikom Srpskom”, istakao je Dodik upitan da prokomentariše odgovor OHR-a medijima u kojem su naveli da “svaka izmjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu”, tvrdeći da “BiH nije državna zajednica i da dva entiteta pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH”, te da je “BiH jedinstvena, suverena država koja se sastoji od dva entiteta”.

Dodik je ukazao da se u odgovoru OHR-a vidi da oni BiH vide kao državu sastavljenu od dva entiteta, ali nigdje ne pominju drugu odrednicu istog člana Ustava, a ona glasi i tri konstitutivna naroda, čime i sam visoki predstavnik krši odredbu Ustava BiH i stavlja se na stranu antidejtonske rezolucije SDA.

“BiH jeste državna zajednica, a Republika Srpska je postojala i prije Dejtona i Ustava BiH, jer kako bi inače mogla biti potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa i Ustava BiH. Valentin Incko bi morao da zna da je Republika Srpska već u Ženevi, prije dejtonske konferencije, imala međunarodni subjektivitet, što znači i prije Dejtonskog sporazuma, i prije samog visokog predstavnika, dakle i prije Valentina Incka”, podsjetio je srpski član Predsjedništva.

Takođe, Dodik je podsjetio i na činjenicu da je Savjet za provođenje mira, koji se pominje i danas u saopštenju OHR, samoorganizovano tijelo koje nije predviđeno ni Dejtonskim sporazumom niti bilo kojom relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjdnosti UN, pa je mišljenje PIK-a samo mišljenje država članica samookupljenih u tom tijelu.

“Paulina Nevil DŽouns, nekadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, rekla je da je Savjet za provođenje mira obična podvala, iako je u ime Velike Britanije učestvovala u njegovom samoorganizovanju”, istakao je Dodik u izjavi za Srnu.

(Vijesti.ba / SRNA)

Povezani članci

Inzko: Postigli smo puno, ali potrebno je učiniti još mnogo više

E.H

Inzko: Dodik je kukavica, bujrum, neka me tuži

E.H

Inzko u UN-u: Korijen zastoja u BiH su SNSD, HDZ i SDA

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više