Fresh Press portal
BiH

Ivana Marić: Izbor Šarovića je dobar potez za SDS

ivana-maric-izbor-sarovica-je-dobar-potez-za-sds-ivana-maric-analiticarka_5d1b9bbbd2bfc
Izbor Mirka Šarovića za novog predsjednika SDS-a bi mogao biti dobar potez za ovu stranku, kazala je za Vijesti.ba politička analitičarka Ivana Marić.

Ona podsjeća da je Šarović treći po redu predsjednik SDS-a u posljednjih pet godina.

„Tako česte promjene predsjednika nisu tipične za BiH jer u većini stranaka predsjednici na funkciji ostaju i po 15-20 godina. Izbor Mirka Šarovića za novog predsjednika SDS-a bi mogao biti dobar potez za ovu stranku, a da li je to tako pokazat će već naredni izbori 2020. godine“, podsjeća ona.

Marić ističe kako u SDS-u, kao i u većini drugih stranaka, postoji više frakcija tj. centara moći.

„To je i razumljivo s obzirom da se SDS u zadnjih desetak godina iz krajnje desnice pomakla u desni centar, dok je njihovo mjesto na radikalnoj desnici preuzeo SNSD. To pomijeranje stranke ka umjerenom centru nije odgovaralo svima tako da postoji jaka frakcija koja bi željela stranku vratiti na izvorne postavke. Pri tome je njihova nostalgija više finansijskog, a manje nacionalnog karaktera. Druga frakcija već godinama nastoji modernizirati stranku na način da se manje bave, za građane beskorisnim, dizanjem nacionalnih tenzija, a više ekonomskim i socijalnim pitanjima od kojih građani imaju konkretnu korist“, kaže naša sagovornica.

Ova politička analitičarka smatra kako interes javnosti za ove unutarstranačke izbore nije bio tako veliki i ostavljao je dojam pristojne i umjerene kampanje.

„Međutim, ono što se dešavalo iza zatvorenih vrata se ne može nazvati ni pristojnim ni umjerenim. Okršaj je bio žestok i uključivao je kako prijetnje tako i nemoralne ponude, koje su u određenoj mjeri bile pod utjecajem drugih stranaka iz RS-a, ali i iz Srbije“, ističe ona.

Marić smatra kako je izborom Šarovića za predsjednika pobjedu izvojevla grupacija koja nastoji gledati u budućnost, a prošlost ostaviti iza sebe.

„Pobjeda je doduše bila tijesna ali je jako značajna za daljnji rad SDS-a. Da je pobijedila druga struja vrlo lako se moglo desiti da SDS postane samo još jedan u nizu političkih satelita Dodika i Vučića. Zanimljivo će biti pratiti da li će oni koji su nezadovoljni unutarstranačkim izborima napustiti stranku, preći u neku drugu stranku ili osnovati svoju, kao što je to postala praksa u BiH“, smatra ona.

Ona podsjeća da je Mirko Šarović dugo u politici i obavljao je mnoge funkcije.

„Neki ga se sjećaju iz ratnog ili poratnog perioda ali je većina građana za njega čula tek od kada je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Tokom svog mandata je izgradio imidž sposobnog političara koji se bori za građane. Za sve ove godine u Vijeću ministara teško da ćete naći njegovu ijednu nacionalističku ili huškačku izjavu. Dok mnogi drugi političari svoj rad zasnivaju na podizanju nacionalnih tenzija on se bavio rješavanjem problema iz svog domena i to dosta uspješno. Zbog njegove umjerene politike i fokusiranja na poboljšanje ekonomske situacije stekao je simpatije mnogih građana i to čak i onih koji imaju otklon prema SDS-u. Po društvenim mrežama i forumima ćete često naći komentare u kojima ga proglašavaju najboljim ministrom“, kaže ona.

Marić ističe kako je sada pitanje kako će se Šarović snaći na predsjedničkoj funkciji s obzirom da zadnjih godina nije bio previše involviran u unutarstranačka dešavanja i previranja.

„Ukoliko uspije stranku organizirati kao što je uspio organizirati ministarstvo mogao bi za stranku izboriti važnu stratešku poziciju. Već na narednim lokalnim izborima 2020. godine će postati jasno da li je SDS napravila dobar potez i da li je izabrala pravu osobu za predsjednika. Ukoliko ostvari loš izborni rezultat Šarović će možda slijediti primjer Mladena Bosića koji se nakon izbornog poraza 2016. povukao sa mjesta predsjednika SDS, što prije njega nijedan predsjednik nije uradio“, zaključila je Ivana Marić.

(Vijesti.ba)

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više