Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Iz OHR-a odgovorili kada će Valentin Inzko poduzeti neophodne korake.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je početkom februara pismo rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednicima svih klubova u NSRS u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Narodna skupština RS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Inzko je zatražio oduzimanje povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić.

“Vama i NSRS dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine”, naveo je tada Inzko u pismu predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću.

Međutim, Narodna skupština RS nije ispoštovala ovaj rok. Na posljednjoj sjednici NSRS našla se i tačka koja tretira Inzkovo pismo, ali poslanici o njoj nisu raspravaljali te je nastavak sjednice zakazana za maj.

“Visoki predstavnik prati sve aktivnosti političkih subjekata, kao i institucija, u vezi sa svojim zahtjevom da se pravomoćno presuđenim ratnim zločincima oduzmu odlikovanja koja im je dodijelila Narodna skupština Republike Srpske. Kada procijeni da je najoptimalniji trenutak u korist građana Bosne i Hercegovine i u funkciji pomirenja, poduzet će sljedeće neophodne korake”, kazali su za portal N1 iz OHR-a na upit o tome koje će korake poduzeti Inzko nakon što nije ispoštovan rok.

U Inzkovom pismu se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je 24. oktobra 2016. godine dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada NSRS-a. Navedene povelje dodijelio je Organizacioni odbor, kao ad hoc tijelo koje su činili svi dosadašnji predsjednici NS, rukovodstvo Devetog saziva i šefovi klubova poslanika tog saziva.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više