Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Izetbegović: Nećemo tolerisati prijetnje iz Beograda

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, reagirajući na izjavu Bakira Izetbegovića da BiH razmatra novu tužbu za genocid protiv Srbije, rekao je da Izetbegović traži izgovor za pokretanje nove spirale nasilja. Izetbegović je Vučiću danas odgovorio da riječima da ” nećemo tolerisati prijetnje iz Beograda”.

“U predizbornim kampanjama se olako izgovaraju jake riječi, ali kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, riječ ‘nasilje’ ne treba izgovarati u Beogradu. Bosna i Hercegovina niti je u prošlosti pokretala nasilje i vršila agresiju, niti to u budućnosti namjerava da čini. Međutim, istina i pravda su nešto od čega niti možemo niti smijemo odustati, i koristit ćemo sve pravne mehanizme koji su nam na raspolaganju da do njih u konačnici i dođemo. Nakon nasilja koje smo pretrpili, proglašavati naše legitimno i legalno posezanje za međunarodnim pravom ‘sprovođenjem osvete nad Srbima’ je zamjena teza koja neće proći. Uvijek ćemo biti partneri za mir svima u regionu, pa i legalnim vlastima Republike Srbije. Ali, partneri za nepravdu, partneri za gaženje dostojanstva naših palih i naših preživjelih, partneri za zaborav i autocenzuru nećemo biti nikada i nikome”, poručio je Izetbegović u izjavi za dnevne novine Faktor, dodajući da BiH sa Srbijom želi graditi odnose na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju.

“Ne želimo nikakav sukob, ni sa Srbima ni sa Srbijom. Želimo graditi buduće odnose na istini, pravdi i činjenicama, na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju. I nećemo tolerisati da nam se samo par dana nakon što su presudom Radovanu Karadžiću definitivno utvrđeni užasni zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini, prije svega nad Bošnjacima, iz Beograda prijeti da ćemo mi biti krivi za novu „spiralu nasilja“ ako budemo tražili pravdu pred međunarodnim sudovima?!”, kazao je Izetbegović u razgovoru za Faktor.

Podsjećamo da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić uputio nekoliko komentara prema BiH i predsjedavajućem Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću nakon presude Radovanu Karadžiću.

Vučić je prvo iskazao zabrinutost za status RS-a, a onda je komentarišući Izetbegovićeve izjave o mogućem ponovnom pokretanju tužbe BiH protiv Srbije poručio da se tako stvara “spirala nasilja”.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više