Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Izetbegović: Rezolucijom HNS-a se pojačava pritisak na Bošnjake, prije svega na SDA

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je prokomentarisao zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i usvajanje rezolucije kazavši da se pojačava pritisak na bošnjačku stranu, prije svega SDA s ciljem izmjena Izbornog zakona po mjeri HDZ-a.

“Očekivano je, pojačava se pritisak na bošnjačku stranu, prije svega SDA, kako bi se ishodila povoljna izmjena Izbornog zakona u korist onog što predstavlja HNS. Sve je to na liniji non-papera i mislim da je koordinirano. Stvara se pritisak kako bi se došlo do nečega da bi se zakovalo sve ovo gdje desetina parlamentaraca u ovoj državi može zaustaviti sve što hoće”, izjavio je Izetbegović koji je danas posjetio Zenicu.Na pitanje o građanskoj državi koja “ne odgovara Hrvata”, prvi čovjek SDA je rekao da građanska drzava BiH jeste zahtjev koji nam je dat kroz 14 prioriteta EU.

“To je normalno organizirana država, u kojoj svaki konstitutivni narod ima pravo da bude predstavljen valjano i da zaštiti svoj vitalni nacionalni interes. Živimo u vremenu kada desetina parlamentaraca na federalnom nivou i petina na državnom nivou može zaustaviti šta hoće zaklanjajući se iza floskule konstitutivnih naroda. To je diskriminacija većine od manjine”, dodao je.

Izetbegović je prokomentarisao i prijedlog Dragana Čovića da Hrvati u BiH izdavaju 1 KM mjesečno za televiziju Herceg-Bosna.

“Mi imamo u Dejtonu uspostavljen javni servis i rečeno je kakav je i unutar njega nema mjesta paralelnim sistemima. Taj sistem dvije televizije pod jednim krovom, dvije škole pod jednim krovom, dva naroda pod jednim krovom i tri države pod jednim krovom – nije smjer u kojem idemo i to nije ono što je od nas zatraženo kroz 14 prioriteta Evropske komisije”, poručuje Izetbegović.

Podsjetimo, Hrvatski narodni sabor HNS na današnjem 9. zasjedanju u Mostaru usvojio je rezoluciju, kao svoj ključni programski dokument za naredne godine.

Oko 600 izaslanika HNS-a usvojilo je tekst rezolucije koji u mnogo svojih dijelova donosi intrigantne poruke međunarodnoj zajednici, a posebno političkim rivalima u našoj zemlji.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više