Fresh Press portal
BiH TOP VIJESTI

Izvršiti presude domaćih i europskih sudova važan korak prema EU

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH priopćio je kako potpisivanje Sporazuma u kojem su sadržani principi za formiranje vlasti budućih partnera na državnoj razini, uz posredovanje veleposlanika Larsa Gunnara Wigemarka kao izaslanika Europske unije u BiH, predstavlja ogroman korak u konačnom rješavanju državne razine vlasti i formiranju novog Vijeća ministara.

Veleposlanik Wigemark, kao i Europska unija, zagovornici su, kako kažu iz HNS-a BiH, što skorijeg napretka i ispunjavanja uvjeta za put Bosne i Hercegovine u EU, a HNS pozdravlja napore i političku spremnost koji su uloženi od strane izbornih pobjednika, kao i pomoć europskih partnera i prijatelja koji su prepoznali važnost sporazuma.

Potpisani principi, kako navode, predstavljaju smjernice koje u konačnici trebaju ubrzati procese, prvenstveno u kontekstu unutarnjih političkih dogovora, kao i rješavanja ključnih pitanja prijeko potrebnih za euroatlantski put.

Iz HNS-a ističu da je kompromis postignut ovim sporazumom vrhunski primjer kako je uvažavanje svih predstavnika triju konstitutivnih naroda temeljna pretpostavka za jačanje države te vladavinu prava i zakona.

“Posebno želimo istaknuti kako ovaj sporazum u jednoj od svojih točaka poziva na implementaciju svih presuda i odluka domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon u našoj zemlji kako bi se osigurala ustavna i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika”, stoji u priopćenju HNS-a.

Po njihovim riječima, smjernice i principi koji su sadržani u potpisanom Sporazumu predstavljaju snažnu pretpostavku za ključni iskorak kako bi Bosna i Hercegovina uskoro mogla dobiti status kandidata kao jednog od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva BiH.

“U duhu kompromisa i međusobnog uvažavanja, pozivamo što skoriju provedbu svih sadržanih principa u Sporazumu te početak stvaranja političkog ambijenta u korist sva tri naroda i ostalih građana u našoj zemlji”, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

(Vijesti.ba / FENA)

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više