Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ko mora formirati vlast u BiH – Lajčak u klin, slovačko Ministarstvo u ploču

Podržava li Slovačka stav da samo SNSD, SDA i HDZ BiH moraju formirati vlast na nivou BiH?

Ovo pitanje nameće se nakon što je šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak dao nedvosmislenu podršku trima najvećim parlamentarnim strankama u procesu konstituisanja Savjeta ministara BiH.

Naime, Lajčak je juče boravio u posjeti Mostaru, gdje mu je uručena titula počasnog doktora Sveučilišta. Ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH nije propustio priliku da se sastane sa svojim prijateljem Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a.

Nakon sastanka, saopšteno je da su sagovornici, govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, zajednički konstatovali “kako se rješenje mora pronaći kroz zajednički dijalog i konsenzus partnera u BiH, odnosno SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH koji su izabrani kao demokratski predstavnici konstitutivnih naroda u BiH”.

Činjenica da visoki zvaničnik jedne države favorizuje bilo koju pojedinačnu političku stranku ili više njih iz druge zemlje, najblaže rečeno, suprotno je demokratskim načelima i diplomatskoj praksi.

No, u slučaju aktuelnog slovačkog ministra i bivšeg visokog predstavnika u BiH to je možda i očekivano, prevashodno imajući u vidu česte navode u javnosti da je upravo on lobista za interese HDZ-ovog Dragana Čovića i SNSD-ovog Milorada Dodika.

Da je Lajčak u Mostaru boravio prije svega u svojstvu Čovićevog prijatelja, a mnogo manje kao diplomata, svjedoči i stav Ministarstva na čijem je čelu.

“Suverena je odluka BiH ko će formirati koaliciju na državnom nivou, što mi u potpunosti poštujemo”, odgovorili su iz Ministarstva vanjskih poslova Slovačke na upit Vijesti.ba da li je zvanični njihov stav da vlast u BiH moraju formirati samo SNSD, HDZ BiH i SDA.

Iz Ministarstva su nam takođe preporučili da se ponovo osvrnemo na širi kontekst sporazuma trojke o formiranju vlasti, koji je potpisan 5. avgusta, na šta se, kako su naveli, referisao Lajčak u izjavi za medije tokom posjete Mostaru.

Interesantno je primijetiti da Lajčak i Čović u kontekstu formiranja vlasti nijednom riječju nisu pomenuli konstituisanje najvišeg zakonodavnog organa u FBiH, kao ni predsjedništvo ovog entiteta.

(Vijesti.ba)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više