Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA BIH: Sramotite i sebe i RS i BiH

Nakon jučerašnje izjave za medije potpredsjednika SNSD Marka Vidakovića, u kojoj kritikuje ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka zbog neprisustvovanja inauguraciji predsjednika SAD, reagiralo je i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Kako se navodi u saopćenju u MVO su u potpunosti “odbacili netačne tvrdnje i konstrukcije”.

“Na inauguraciji nije bio prisutan nijedan ministar vanjskih poslova, niti bilo koji evropski političar visokog ranga, jer su u zvaničnom dijelu inauguralne ceremonije učestvovali jedino ambasadori zemalja akreditovani u Washingtonu, dok su ostali bili posmatrači inauguralnih događaja.

Iako je u relevantnim međunarodnim političkim krugovima boravak u Washingtonu na dan inauguracije bez posebnog značaja, bilo je političara, uglavnom sa lokalnog nivoa, koji su smatrali da trebaju biti juče u Vašingtonu, te da će im sama činjenica da se nalaze tamo donijeti afirmaciju i učiniti ih važnim”, navodi se u reakciji te dodaje:

“Takvo ponašanje je sasvim legitimno, ali javnost u Bosni i Hercgovini treba da zna da ministar Crnadak nije ni trebao da bude jučer u Washingtonu, te da je u skladu sa diplomatskim standardima u razgovoru sa američkim ambasadorom u Sarajevu, odmah nakon završetka inauguracije, uputio čestiku predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu povodom preuzimanja dužnosti i poželio uspješan mandat novoj administraciji u Washingtonu.”

U MVP BiH smatraju i da je Marko Vidaković nastupom pokazao neozbiljnost i elementarno neznanje, te zbog toga apeluju “da se sa mnogo više odgovornosti nastupa u javnosti, jer se sa ovakvim izjavama sramoti i blamira ne samo Marko Vidaković, nego i Republika Srpska i Bosna i Hercegovina”.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više