Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

MLADEN BOSIĆ O “MIRNOM RAZLAZU” U BiH: “Ne mislim da je Ljubljana imala loše namjere…”

“Ne mislim da je Ljubljana imala loše namjere, mislim da je njihova politka bila da naprave pritisak u Evropskoj uniji da ozbiljnije shvate uvlačenje zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju”, istakao je danas za N1 Mladen Bosić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine komentarišući navode o ”mirnom razlazu” u BiH.

Prema njegovim riječima, današnja posjeta hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana, mogla bi biti u vezi s ovim navodima.

”Ne znam da li je posjeta ranije dogovorena. Ako nije, evidentno je da je to vezano za ovu situaciju koja je izazvana novim prijedlozima oko navodne slovenačke inicijative o završetku rata. Vidim da je oko toga dignuta velika prašina i vidjećemo šta će se dešavati”, rekao je gost N1.

Kako je istakao Bosić, i u Sloveniji su iznenađeni reakcijama na cijelu priču.

”Mislim da su svi pomalo iznenađeni ovim što se desilo. Prije svega imam veliko poštovanje prema Slovencima i slovenačkoj državi. Mislim da je to jedna demokratska država i vlast bez obzira na greške u ratnom periodu. to su iskusni političari. Janša i Pahor su postali politička imena prije raspada Jugpslavije i svo to vrijeme su istaknute ličnosti. Čini mi se da su i oni iznenađeni reakcijama u Bosni i Hercegovini. Mislim da će svi ambasadori prenijeti na koji način je ta vijest uopšte došla u javnosti”, rekao je gost N1.

”Ne mislim da je Ljubljana imala ikakve loše namjere”, zaključio je on.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je kako Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije, nije jedini diplomata koji je otvorio priču o eventualnom raspadu države.

I dok Dodik tvrdi da će do toga zasigurno doći, no nikako sukobom, nego mirnim putem, Pahor ponavlja da je to upitao zbog zabrinutosti za Bosnu i Hercegovinu. Rekao je da nikako ne podržava prekrajanje granica. Isto poručuju i iz Evropske komisije.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više