Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Mostarski portal HMS: “Lider SDA opet zaprijetio ratom”!

Mostarski portal HMS piše kako je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, gostujući sinoć na Federalnoj televiziji ponovo zaprijetio ratom kazavši da se “nezavisna Republika Srpska i Herceg-Bosna nikada neće dogoditi – mogu samo rat izazvati”.

Mostarski portal “HMS” u prvi plan ističe Izetbegovićev “neprihvatljivi zatjev” da se na simetričan način utvrde nadležnosti gornjeg doma u FBiH i RS.

“Nećemo ništa dogovoriti ako ne uklonimo asimetriju u nadležnostima Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH na način da Dom naroda štiti isključivo Vitalni nacionalni interes”, kazao je Izetbegović i ponovio kako je to sadržano i u Komšićevom pismu upućenom Bruxellesu.

“HMS” podsjeća da presuda Ustavnog suda BiH zahtjeva izmjene Izbornog zakona kako bi se osiguralo da i Hrvati mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH i svih 17 izaslanika Federalnog doma naroda, dok Izetbegović navodno zahtjeva “rušenje Daytonskog sporazuma, kroz eliminiranje zakonodavne uloge Federalnog doma naroda, što bi dovelo i do eliminacije Hrvata kao političkog, ustavotvornog, državotvornog naroda u BiH”.

Na početku razgovora Izetbegović se osvrnuo “non paper” Željka Komšića i njegove kritike SAD i Evropske unije. Kaže kako ne bi oštro nastupio kao što je Komšić, ali u principu je “sve na svome mjestu”.

Možda previše očekujemo od međunarodne zajednice, navodi Izetbegović, a možda i oni od nas očekuju previše:

“Ambasadori Nelson i  Sattler od mene i Čovića očekuju da riješimo stvar koju 15 godina ne uspijevaju riješiti SAD, EU, domaći političari. SAD su imale problem s padom Travanjskog paketa – njihov autoritet je doveden u pitanje. S padom Fileovog modela je doveden u pitanje autoritet EU. To su uradili neodgovorni političari u BiH i sad se čude što se međunarodna zajednica ne uključuje”.

Izetbegović vjeruje kako će Amerika snažnije uključiti, bez obzira na stavove State Departmenta, ali samo želi nas da pokrene.

Na pitanje kada će krenuti – odgovara da ovo s njim i Draganom Čovićem ne može dati rezultate.

“Imamo interresornu grupu koja se formira, imamo zahtjev State Departmenta da se Predsjedništvo snažnije uključi. Ono treba voditi procese u BiH, nema pomaka kada smo Čović i ja u pitanju”, izjavio je Izetbegović.

Istaknuo je kako SDA neće da sjedne da razgovara: “Nećemo da nama HDZ kaže da nećemo dobiti Vladu, popuniti Ustavni sud dok ne im izađemo u susret”.

U najmanje ruku, neka imenuju dva ministra u Vladu FBiH pa možemo krenuti, poručuje Izetbegović.

“Nećemo ništa dogovoriti ako ne uklonimo asimetriju u nadležnostima Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH na način da Dom naroda štiti isključivo VNI”, ističe Izetbegović i podsjeća da je to sadržano i u Komšićevom pismu.

Izetbegović poručuje da ne mogu dvojica da rade posao koji treba da radi deset glavnih aktera u BiH. Poziva da se u interresornu grupu uključi i opozicija. Paraleno mogu i lideri stranaka da s veleposlanicima rješavaju glavne stvari.

Za odnos međunarodne zajednice prema HDZ-u u SNSD-u kaže da je previše mekan.

“OHR treba da se na dnevnoj bazi bavi situacijom u u BiH, ne da dopusti da se odlikuju Karadžić i Plavišić, a kada SDA zagalami, onda da reagira. Kada Ćović kaže da se Izborni zakon može riješiti bez promjene Ustava – treba da mu kažu da ne može biti izabrani niti Sejdić niti Finci ako je fiksirano da to budu jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin”, kazao je Izetbegović.

Komentirao je i izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da treba početi razgovore o mirnom razlazu BiH, proglasiti neovisnom Republiku Srpsku, proglasiti neovisnom Herceg-Bosnu i proglasiti neovisnom državu Bošnjaka.

“Nezavisna Republika Srpska i Herceg-Bosna nikada se neće dogoditi – mogu samo rat napraviti”, kaže Izetbegović. O trećem entitetu, kaže, ni HDZ više ne govori, a priče o otcjepljenju treba ignorirati.

Na najavu Dodikovog spajanje funkcija predsjednika RS-a i člana Predsjedništa BiH, Izetbegović kaže da neće pristati, jer to, kaže degradira sadašnju poziciju Prrdsjedništva BiH.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više