Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Nastavlja se suđenje u predmetu Respiratori: Sud odlučuje o mjerama zabrane

Tužilaštvo BiH je nedavno predložilo Sudu da zabrani Novaliću i Milićević obavljanje službene dužnosti

Za danas je u Sudu BiH zakazan nastavak suđenju u predmetu Respiratori, u kojem je prvooptuženi premijer FBiH Fadil Novalić.

Ročište koje je bilo zakazano prošle sedmice je odgođeno na zahtjev pojedinih advokata, ali i zbog sumnje da su pozitivni na koronavirus pojedini članovi Sudskog vijeća. No, i pored toga, ročište je zakazano za danas u 9 sati.

Osim Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i entitetska ministrica finansija Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Tužilaštvo BiH je nedavno predložilo Sudu da zabrani Novaliću obavljanje službene dužnosti.

Ovaj prijedlog Tužilaštva upućen je kako bi se neometano vodio postupak. Zabrana obavljanja službene dužnosti zatražena je i za dopremijerku Milićević, a o mjerama bi se trebalo raspravljati danas.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više