Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

”Neće Republika Srpska pitati Bećirovića, neće moj Denise…”

Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, rekao je na današnjoj sjednici da je potrebno ”vratiti se u okvire ustavnosti” govoreći o diplomatskim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu. Predložio je otvaranje i nekih novih ambasada.

Potom je rekao da se na predstavništva Republike Srpske u svijetu bespotrebno troši novac.

”To znači da je vanjska politika isključiva nadležnost države Bosne i Hercegovine. Kada je to tako, postavlja se pitanje ko, zašto i s kojim ciljem finansira paradiplomatska predstavništva jednog entiteta širom Evrope i svijeta. Troše se ogromni novci bez ikakve potrebe. Zamislite da te novce uložimo u diplomatsku mrežu BiH, sasvim sigurno bismo tamo popravili stanje. Kako da generalno oblast vanjskih poslova ostavimo na ono mjesto na kojem treba biti”, istakao je Bećirović između ostalog.

Njegovo izlaganje izazvalo je oštru reakciju predsjedavajućeg Nikole Špirića.

On je rekao da ”neće Republika Srpska pitati Denisa Zvizdića gdje će otvarati predstavništva”.

”Pričati o parapredstavništvima po svijetu nema veze s ovom tačkom dnevne reda. Predstavništva Republike Srpske su odluke organa Republike Srpske i ne kose se sa Ustavom ni sa bilo kojim zakonom. Ta predstavništva su donijela dosta dobrih stvari”, poručio je on i nastavio:

”Nemojte to raditi, nemojte. Ja sam mislio da mlad čovjek u politici sa toliko mržnje, bojim se da vama to naškodi. Čuvajte zdravlje. Neće Republika Srpska pitati Denisa Bećirovića pitati gdje će otvarati predstavništvo. Neće moj Denise…”, kazao je on.

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više