Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

NEDIM ADEMOVIĆ: Borba za Srbe u Federaciji je borba za BiH

Pravni ekspert Nedim Ademović bio je gost Novog dana. Komentirao je Odluku Ustavnog suda BiH o zahtjevu 30 zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske (Radovan Višković i drugi) za ocjenu ustavnosti „svih zakona i ostalih opštih pravih akata usvojenih od Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine od njegovog konstituisanja poslije izbora 2014. godine“.

Gost N1 televizije rekao je da odlukama Ustavnog suda treba pristupati oprezno.

”Moramo svi biti oprezni u komentarisanju odluka Ustavnog suda, mi ne znamo u potpunosti kako su poslanici NSRS iznijeli svoje tvrdnje osim onog što je preneseno putem medija. Nemamo detaljno opisane argumente, ali na osnovu onoga što trenutno imamo, ja jesam malo iznenađen jer sam smatrao da je ovo jedno od najozbiljnijih pitanja koje smo nakon Dejtona imali u BiH. Po mom mišljenju, ovi zakoni nemaju puni demokratski legitimitet”, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, Izborni zakon mora se mijenjati.

”Ne želim da amnestiram CIK, ali i ovo je bio zadatak Srba u FBiH da se energičnije bore za svoju poziciju i da ne dopuste da to neko radi za njih. Borba za Srbe u FBiH je borba za Bosnu i Hercegovinu. RS je u ovom slučaju iskoristila da ovo predstavi kao svoju borbu za sve Srbe u BiH”, dodao je on.

RS, kako je rekao Ademović, po Ustavu BiH ima legitimno pravo da putem svojih predstavnika ukazuje na probleme i u drugim dijelovima BiH.

”Oni su legitimno pokrenuli ovu proceduru jer parlamentarni život u FBiH je, po mom mišljenju, neustavan. Ali ne mogu prihvatiti tezu da je RS jedini borac za prava Srba u BiH. U pravu motiv nije toliko bitan koliko je bitna objektivno opravdavajuća situacija. RS je u bilo kojem momentu je imala pravo da kaže da Ustavni sud treba reagirati. Prema tome, ne bih se skoncentrisao na motiv već na problem jer je on bitniji i treba se rješavati”, ispričao je on i zaključio:

”Ne postoji mogućnost žalbe na ovu odluku. Parlamentarna skupština mora da otvori diskusiju i da vidi šta je to potrebno mijenjati u Izbornom zakonu. Centralna izborna komisija je meritorna da predloži rješenja”.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više