Fresh Press portal
BiH TOP VIJESTI

Ni usvojena nije, a već sve gori: Šta piše u Programskoj deklaraciji SDA koja je digla na noge Srbe i Hrvate u BiH?!

Sedmi kongres Stranke demokratske akcije (SDA), koji se održava sutra u sarajevskoj Zetri, najavio je, između ostalog, i usvajanje Programske deklaracije kojom će se definisati politička pozicija i politika SDA u narednom periodu. Međutim, ovaj dokument je i prije usvajanja zatalaso bh. javnost, a burne reakcije stižu od strane politčkih predstavnika i Srba i Hrvata. 

Obraćajući se danas u Drvaru, Milorad Dodik je izjavio je da najavljeno usvajanje Programske deklaracije SDA predstavlja poruku kojom “oni prizivaju nestabilnost i sukobe, te da sadržaj tog dokumenta predstavlja atak na ustavni poredak BiH”.

– Oni odlično znaju da se Srbi nikada neće odreći Republike Srpske i svog grunta…  To je njihova iluzija, siju i priča o nekakvoj islamskoj državi u kojoj trebaju da budu većina, pa da uvedu šerijat. Ako to usvoje, onda ću zatražiti da na bazi toga vidimo kako će se ponašati stranci – da li je to antidejtonsko djelovanje i pozivanje na reorganizaciju BiH, poručio je Dodik.

No, šta piše u Programskoj deklaraciji SDA?

Između ostalog, navodi se sljedeće: “Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, s tri razine vlasti državnim, regionalnim i lokalnim, s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine.”

U Deklaraciji se navodi i da će SDA “u prvoj fazi ustavnih reformi podržati amandmanske promjene postojećeg Ustava BiH, koje osiguravaju usklađivanje Ustava s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, uspostavljanje Vrhovnog suda kao institucije koja će garantirati jednake standarde za sve građane, osiguravanje nadležnosti države u onim segmentima koji su uvjet za priključenje BiH NATO savezu i EU, efikasno funkcioniranje institucija BiH i eliminiranje blokada u njihovom odlučivanju”.

Također se ističe i da će se “SDA zalagati za dosljednu implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, posebno navodeći da će insistirati na tome da se do kraja implementiraju odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda kako bi se uspostavila simetrična rješenja u oba bh. entiteta”.

“Podržavamo ustavnu reformu entiteta FBiH, kojoj je cilj racionalizacija i efikasnije funkcioniranje vlasti. Nećemo prihvatiti bilo kakve nove podjele, etničke, teritorijalne ili institucionalne. Razmatranje administrativno-teritorijalne reorganizacije FBiH može biti razmatrano isključivo u okviru reorganizacije na prostoru cijele BiH”, piše u Deklaraciji.

Navodi se i da je SDA posebno posvećena ostvarenju glavnog cilja – izgradnji suverene, cjelovite, demokratske i prosperitetne Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih naroda i građana na cijeloj njenoj teritoriji.

Ističe se svjesnost SDA da je “BiH multietnička država koja mora biti uređena po mjeri svih njenih građana i naroda, uvjerenje da se unutrašnji problemi i otvorena pitanja mogu i trebaju rješavati kroz dijalog i kompromis te spremnost da se istraje na EU i NATO putu naše zemlje”.

A naglašava se i da SDA “potvrđuje poziciju bh. narodne stranke političkog centra otvorene za sve građane BiH koji prihvaćaju njene programske ciljeve”.

Između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA ističe “suprotstavljanje propagandi protiv bošnjačkog naroda”, poput poznatih propagandnih metoda i lažnih optužbi o ekstremizmu i radikalizmu Bošnjaka, te se najavljuje i “borba protiv relativizacije istine i izjednačavanja krivica kada je riječ o agresiji na BiH”.

U Deklaraciji se navodi i sljedeće: “Suprotstavit ćemo se prisutnim tendencijama da se Bošnjaci isključe iz rukovodnih struktura pravosudnih institucija. Posebnu odgovornost za to snosi Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH čija je reforma neophodna”.

Petnaesti član deklaracije tretira pitanje bosanskohercegovačkog i etničkog identiteta i u njemu se navodi kako bh. identitet nije negiranje etničke pripadnosti Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih, već razvijanje osjećaja pripadnosti državi BiH.

Ovo su samo neki dijelovi Programske deklaracije za čije bi usvajanje sutra trebalo glasati 1.340 delegata ove stranke, ali i koja će tek izazivati reakcije na robusnoj političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Povezani članci

HDZ odgovorio SDA: Bošnjački politički predstavnici svjesno obmanjuju javnost i vrše pritisak na pravosuđe

E.H

SDA uzvraća udarac: “Umjesto što morališe, Tegeltija treba smijeniti”

E.H

Nikšić: “Ne mogu da vjerujem da SDA ovo radi, već se priča da je Sud donio odluku pod pritiskom”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više