Fresh Press portal
BiH TOP VIJESTI

Nikšić: Očito je da su pojedinci tek shvatili da Aluminij nije vreća bez dna u koju mogu zagrabiti po volji

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić siguran je da je Aluminij u Mostaru uništila politika HDZ-a i SDA, te da podjednako ugrožava rad i ostalih preduzeća u zemlji.

U intervjuu za Novinsku agenicju Patria lider SDP-a slikovito, na primjeru ugašenog mostarskog giganta iznosi teze o tome gdje građane i državu u cjelini vodi etno-nacionalna podjela društva te zašto smatra da takav politički koncept mora biti odbačen čim prije, ako građani u Bosni i Hercegovini misle graditi bolju budućnost.

 

Gašenje Aluminija izazvalo je strah kod radnika ostalih javnih preduzeća u BiH. Kakva je u ovom trenutku sigurnost radnicima u drugim preduzećima, recimo, u rudnicima ili namjenskog industriji?

 

– U trenutnoj situaciji, sa ovakvom Federalnom vladom, niko nije siguran, a ponajmanje radnici. Vlada koju je vodio SDP učinila je sve da popravimo status radnika, a naročito rudara. Tada smo postigli da se izjednači visina toplog obroka i regresa rudara i radnika elektroprivrede.

Veliki problem je odlazak mladih zbog opće nesigurnosti koju uporno proizvode vladajuće stranke na državnoj i entitetskim razinama. Već danas poslodavci upozoravaju na manjak stručne radne snage. To je vijest koja bi nas trebala zabrinuti. U ovakvom okruženju više niko nije siguran i nikome se ne može garantovati egzistencijalni minimum po penzionisanju. Već su umanjene penzije za radnike koji se penzionišu po novom zakonu. Nažalost, trenutne vlasti čine sve u smjeru širenja i egzistencijalne i političke nestabilnosti. Izlaz iz ovog stanja su jedino vanredni izbori, za koje nažalost ne postoje zakonske pretpostavke.

 

Aluminij je ugašen u samo nekoliko dana. Tek nakon toga uslijedila je reakcija političkih partija, prije svega iz HDZ-a. Kako je moguće da tako jedna velika kompanija propadne a da vlast mjesecima ranije ne poduzima korake kako bi spriječili krah nečega što se naziva „žilom kucavicom“ Hercegovine?

 

– HDZ je reagovao jer su ugrožene njegove političke pozicije. Očito je da su pojedinci tek shvatili da Aluminij nije vreća bez dna u koju mogu zagrabiti po volji. Također, ne mogu da se ne osvrnem na sudbinu ranijih radnika Aluminja kojim je na sraman način onemogućen povratak na rad u ovo preduzeće samo zbog njihovog imena i prezimena. To je velika nepravda koja sada također dolazi na naplatu, jer se radilo mahom o sposobnim, stručnim i iskusnim radnicima koji bi sigurno doprinijeli stabilizaciji i povećanju produktivnosti preduzeća. I to je posljedica politike HDZ-a. Mi smo u svom mandatu uvelu multietničku upravljačku strukturu u Aluminij, krenuli u rješavanje i izmirivanje obaveza prema tim ljudima, te insistirali na očuvanju proizvodnje i na tome da se ne uvećava dug prema dobavljačima, naročito prema Elektroprivredi. SDA i HDZ su sve vratili na ‘stare postavke’, prepuštanjem upravljanja Aluminijem 100% u ruke HDZ-a odmah po imenovanju nove Vlade FBiH u martu 2015. godine. Dakle od tada kadrovi HDZ imaju apsolutnu kontrolu nad poslovanjem Aluminija i degutantno djeluju optužbe kako je stanje u nekadašnjem gigantu rezultat nekakve zavjere iz Sarajeva. Kako su se znali slikati tada prilikom preuzimanja upravljačkih struktura i hvaliti da je Aluminjj ponovo u “pravim” rukama, tako i sada u istom omjeru trebaju i odgovarati za stanje u Aluminiju.

 

Ostatak intervjua čitajte ovdje

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Nikšić: “Vrh SDA daje Dodiku vjetar u leđa za antidržavno ponašanje”

E.H

Ko još vjeruje u patriotsku priču SDA nakon džamijskih tuča i bolesnih junica

A.R

Nastavlja se odron u SP-u: Čanić, Džafić i Osmančević pristupili SD-u Envera Bijedića

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više