Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

NiP: Prijetnje hrvatskih zvaničnika nisu samo opasnost za BiH već i za samu Hrvatsku

Povodom izjave hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Gorana Grlića Radmana u kojima navodi niz spornih i netačnih tvrdnji, uz otvorenu prijetnju kako Hrvatska neće dozvoliti nikome da nametne građansko uređenje BiH, iz Naroda i Pravde ističu kako ovakve izjave ne doprinose dobrosusjedskim odnosima dvije zemlje.

„Poražavajuće je čuti kako hrvatska zvanična politika koju predstavlja i u čije ime govori ministar Goran Grlić Radman, šalje prijeteće poruke susjednoj zemlji i to uoči jednog od njenih najznačajnijih praznika – Dana nezavisnosti. Takve poruke ne doprinose dobrosusjedskim odnosima, doživljavamo ih kao direktnu prijetnju i pokušaj Hrvatske da opstruira nužne promjene na euroatlantskom putu BiH“, navode iz Naroda i Pravde.

Krajnje nepoštivanje institucija Bosne i Hercegovine od strane Republike Hrvatske i njene zvanične politike u Narodu i Pravdi vide u odnosu spram člana predsjedništva Željka Komšića dok je nepoznavanje prilika i zlonamjernost očigledna u stavovima o konstitutivnosti naroda.

„Bez obzira slagali se ili ne slagali sa nekim, odbijanje da se susretnete sa jednim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavlja krajnje negiranje institucija jedne države. To su sramni potezi jedne evropske zemlje koji Hrvatsku svrstavaju među one zemlje koje su ne samo protiv Bosne i Hercegovine, već i protiv Evropske unije, NATO-a… Raspredanje Gorana Grlića Radmana o konstitutivnosti naroda u BiH uz zanemarivanje da je Hrvatska od identičnog modela odustala još prije 30 godina ustvari je pokazatelj i licemjerja i nepoznavanja konteksta“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Na kraju, u Narodu i Pravdi vjeruju kako je pošten odnos spram Bosne i Hercegovine u najboljem interesu ne samo bosanskohercegovačkih Hrvata već i same Hrvatske.

„Najavama zvanične hrvatske politike da će se usprotiviti naporima nove američke administracije na čelu sa predsjednikom Bidenom gura Hrvatsku u stanje potpuno izolacije u kakvom se već jednom našla zbog agresivne politike spram Bosne i Hercegovine tokom 1993. godine. Samo građenje dobrosusjedskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, punim priznavanjem njene nezavisnosti i suvereniteta i poštivanjem njenih institucija, Hrvatska osigurava vlastiti legitimitet na evropskoj i svjetskoj političkoj sceni“, stoji na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više