Fresh Press portal
BiH TOP VIJESTI

NSRS tokom cjelodnevnog zasjedanja razmatrala tri zakona

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) su tokom današnjeg rada raspravljali o samo tri tačke.

Kao i u tokom prethodnih zasjedanja, najmanje se raspravljalo o zakonima, jer su parlamentarci otvarali teme koje nisu povezane s tačkama dnevnog reda.

Nakon poslaničkih pitanja i premijerovih odgovora, na šestoj redovnoj sjednici, prvoj nakon ljetne poslaničke pauze, razmatran je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima – po hitnom postupku.

– Dopunama zakona poboljšat će se materijalni status policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije – rekao je entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Propisuje se da će se policijskom službeniku lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrđivati na osnovu pet godišnjih plaća koje su za njega najpovoljnije.

Prije toga, entitetski parlament je kostatovao ostavku ministrice trgovine i turizma Dragice Kovač, a na tu funkciju imenovana je Suzana Gašić.

Sjednica se nastavlja i sutra, a na dnevnom redu je više od 40 tačaka, među kojima su i izmjene i dopune Zakona o notarima – po hitnom postupku, prijedlozi zakona o ličnom imenu,  likvidacionom postupku, dopune Zakona o pravosudnom ispitu, izmjene zakona o nasljeđivanju, privrednim društvima te, između ostalog, o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

(Vijesti.ba / FENA)

Povezani članci

Tokom obraćanja Šarovića i Borenovića vlast napustila salu NSRS

E.H

Poslanici NSRS-a usvojili 20 zaključaka – Novi Ustav te pravo na samoopredjeljenje

E.H

U NSRS nije upućen zahtjev za posebnu sjednicu o deklaraciji SDA

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više