Fresh Press portal
Početna » Blog » PDP: Ko sada koči formiranje vlasti u BiH?
BiH

PDP: Ko sada koči formiranje vlasti u BiH?

pdp-ko-sada-koci-formiranje-vlasti-u-bih-borenovic_5de3d330ca98b
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić upozorio je one koji i dalje pokušavaju da odgode formiranje vlasti na nivou države da će “time produbiti krizu u BiH, zaustaviti reforme, …

… ali i finansiranje svih projekat na nivou BiH u 2020. godini”.

On je u izjavi za Srnu naveo da privremeno finansiranje ne može biti saveznik na reformskom putu, koji je jedina opcija za ekonomski razvoj, te da je zbog toga važno realizovati dogovor i odluke članova Predsjedništva BiH koje se odnose na imenovanje novog predsjedavjućeg Savjeta ministara i Program reformi.

“Kada govorimo o odlukama Predsjedništva treba znati da jedno bez drugoga ne ide. Samo je reformski put ono što nas sve spaja i približava civilizovanom svijetu. To je zajednički sadržalac za bolji život, a ne politička kakofonija koja ne može da nas drži zajedno niti je bilo kome ikada bila od koristi”, istakao je Špirić.

On je naglasio da očekuje mudrost i političku zrelost kako bi se što prije završio proces formiranja vlasti na nivou BiH i kako bi se pristupilo realizaciji Programa reformi koje je usvojilo Predsjedništvo BiH jer bi svako odstupanje od toga produbilo krizu u BiH i stvorilo nove podjele i konfuzije.

Na ovakve izjave reagovali su iz Partije demokratskog progresa.

“Ako postoji stranka koja je u proteklih godinu dana produbljivala krizu u BiH, onda je to SNSD. Ako postoji stranka koja je u proteklih godinu dana činila sve da blokira milionske projekte u Parlamentarnoj skupštini BiH, onda je to SNSD. I ukoliko postoji stranka koja iz sopstvenih sitnih interesa nije dozvoljavala formiranje vlasti 13 mjeseci nakon izbora, onda je to opet SNSD”.

Kako navode, povodom današnje izjave Nikole Špirića u kojoj se, između ostalog, kaže da će “krizu u BiH produbiti oni koji pokušavaju da odgode formiranje vlasti”, više је nego očigledno da Špirić poziva samoga sebe da što prije formira vlast.

“Dogovor je postignut i vlast je valjda formirana. Ko sada koči formiranje vlasti? Špirić bi to morao da objasni. Kao što bi morao da objasni koji će dokument poslati u Brisel. Još jednom pozivamo SNSD da sa svojim partnerima javno objave ‘Program reformi’ i da kažu da li će novi Savjet ministara sarađivati sa NATO u formatu Akcionog plana za članstvo (MAP). Vrijeme je da kažu narodu Republike Srpske zašto kriju taj dokument iza sedam brava”, navode iz PDP-a.

(Vijesti.ba)

Povezani članci

PDP pokreće procedure izbacivanja SDA iz Europske pučke stranke

E.H

PDP traži izmjene Izbornog zakona i skeniranje glasačkih listića

E.H

PDP pozvao Viškovića da smijeni Lukača

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više