Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Podnesena krivična prijava protiv Forte, Vranića, funkcionera Naše stranke, SDP-a, SDA…

Krivične prijave je podnio Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a zbog, kako je navedeno, nesavjesnog rada u službi

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio je Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv premijera Vlade Kantona Sarajevo Edina Forte i ministra zdravstva Harisa Vranića, kao i drugih odgovornih osoba u Vladi i UKCS zbog, kako je naveo, izvršenja krivičnog djela “Nesavjestan rad u službi”.

Kako je navedeno iz BOSS-a, Ajanović je podnio Krivičnu prijavu i protiv visokih funkcionera Naše stranke, SDP-a i SDA sa prijedlogom da Tužilaštvo izvrši uvid u materijalne dokaze, da sasluša prijavljene, sasluša odgovorne u UKCS, ljekare sa Klinike za anesteziju i reanimaciju UKCS, da po potrebi izvede i druge dokaze a da potom krivično procesuira odgovorne osobe.

-U obrazloženju krivične prijave je navedeno: Članom 21. Zakona o Vladi KS normirano je da Premijer rukovodi radom Vlade i odgovoran je za njen rad, osigurava jedinstvo u izvršavanju poslova iz nadležnosti Vlade, ostvaruje saradnju sa drugim organima i usmjerava djelovanje Vlade kao cjeline i članova Vlade. Članom 11. Zakona normirano je da ministri snose krajnju odgovornost za rad svojih ministarstava, a članom 14. Zakona o organizaciji djelokruga organa uprave i upravnih organizacija KS normirano je da Ministarstvo zdravstva vrši upravne i stručne poslove utvrđene ustavom, zakonom i drugim propisima, koji se odnose na ostvarivanje nadležnosti Kantona u oblasti zdravstva, naveli su iz BOSS-a.

U prijavi također navode da su “premijer Kantona Sarajevo i ministar zdravstva su propuštanjem dužnog nadzora u oblasti zdravstva, te nepoduzimanjem blagovremenih radnji, doveli do situacije da je stanje na KUCS-u eskaliralo, te da su građani, odnosno korisnici – osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Sarajevo dovedeni u izrazito težak položaj i onemogućeni u blagovremenoj i adekvatnoj liječničkoj pomoći, što rezultira i smrtnim ishodima”.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više