Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Pokrenut ću projekt izgradnje održivog državnog identiteta BiH

U povodu sve opasnijih napada na državnost Bosne i Hercegovine, kandidat za člana Predsjedništva BiH, prof. dr. Denis Bećirović izjavio je da je nedopustivo da vladajuće strukture ništa ne rade na izgradnji državnog identiteta Bosne i Hercegovine.

„Vrijeme je da počnemo ozbiljno raditi na stvaranju državnog identiteta Bosne i Hercegovine. Našoj državi potreban je održivi državni identitet koji će biti utemeljen na potpunoj ravnopravnosti, na uvažavanju, a ne negiranju nacionalnih, vjerskih i drugih identiteta. To treba biti zajednički identitet osnovan na pravu na državljanstvo, na građanstvo. Zajednički državni identitet treba prihvatiti tako da on obuhvata sve građane i narode naše domovine.To znači da se Hrvati ne zauzimaju samo za prava Hrvata, Bošnjaci samo za prava Bošnjaka, Srbi samo za prava Srba nego i jedni za druge. To nije identitet koja ukida nacije. To je koncept nacije građana države, prihvaćen i prigrljen u svim savremenim demokratskim društvima, koncept građana koji sami drže u rukama svoju politički sudbinu“, pojasnio je Bećirović.

„Dio našeg identiteta je i antifašizam. Moderna Evropa i Bosna i Hercegovina danas postoje zato što su se opredijelile za antifašizam. Na tome je sazdana naša civilizacija, uz sve slabosti koje ima. Ta istina i sjećanje su temelj ne samo Evrope nego i cijelog slobodarskog svijeta. Antifašizam nije ideološka odrednica već temeljno civilizacijsko određenje. Nama je mjesto na antifašističkoj i slobodarskoj strani svijeta. Svaki dobronamjeran i objektivan čovjek u našoj državi treba biti ponosan na bh. antifašiste. Zahvaljujući njima opstali smo i imamo državu Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Bećirović.

 

(Vijesti.ba)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više