Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Portali pod kontrolom Dragana Čovića, šokirani: “Izetbegović priznao da mu je uzor uređenje RS”! (VIDEO)

Mostarski portali pod kontrolom HDZ-a Dragana Čovića, šokirani su istupom Bakira Izetbegovića koji je u intervjuu za Federalnu novinsku agenciju (FENA) izašao s uvjetom da se ovlasti Doma naroda Parlamenta FBiH svedu na simbolične ovlasti kakve ima Vijeće naroda RS pa da onda, eventualno, podrži izmjene Izbornog zakona.

Portali pod kontrolom HDZ-a posebno su apostrofurali Izetbegovićevu tvrdnju kako ne ne želi da ovi pregovori oko promjene Izbornog zakona dožive kolaps, ali je izrazio bojazan da će upravo do toga doći uskoro jer su odveć udaljeni stavovi između SDA i HDZ-a. SDA insistira da se implementiraju presude Evropskog suda za ljudska prava koje stoje na građanskom principu da svaki građanin može glasati za koga god hoće i da se kandidira za svaku poziciju u BiH, što HDZ ne želi.

Najavio je da će u sljedećim danima biti organizirani sastanci radnih grupa s tim u vezi, ali Izetbegović smatra da su sve bliže tome kada će se reći da nažalost od toga nema ništa jer su pozicije odveć udaljene, “osim ako HDZ ne pokaže više spremnosti na kompromis”.

– Svi smo nezadovoljni nekim daytonskim ustrojem. Nas frustrira što jedna stranka s nekoliko zastupnika može zaustaviti što god želi bez objašnjenja, ne da nam da formiramo Federalnu vladu, popunimo Ustavni sud, ali u RS-u nije tako – kaže Izetbegović.

Čovićeve portale najviše je šokirala Izetbegovićeva izjava da bi se pomak u pregovorima mogao napraviti pod uvetom da HDZ pristane na simetrična rješenja u dva eniteta – da se i u Domu naroda Parlamenta FBiH  kao i u Vijeću naroda RS-a štite isključivo vitalni nacionalni interesi.

Dom naroda u FBiH treba da štiti nacionalne interese, a on radi zapravo sve što radi i Predstavnički dom i čak je jači, a to nema nigdje na svijetu”, rekao je Izetbegović koji očito Ljubićevu apelaciju ne vidi kao ozbiljan problem nego kao veliku šansu da se napokon izgradi novi simetrični sistem zaštite kolektivnih nacionalnih prava u dva entiteta. Izetbegovićev prijedlog o simetričnim ustavnim rješenjima u dva entiteta,  dijametralno je suprotan ambicijama HDZ-a koji je presudu Ustavnog suda u slučaju “Ljubić” vidio kao priliku za uspostavu trećeg entiteta.

.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više