Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Potpisan (ne)sporazum: Šta su dogovorili Dodik i Izetbegović!?

Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a – Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su danas sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH.

No javnosti još uvijek nije potpuno jasno šta je dogovoreno, posebno po pitanju NATO puta koji je bio ključ sporenja prethodnih devet mjeseci.

Rok koji to (ni)je

Milorad Dodik je nakon sastanka izuzetno bitnim ocijenio današnje postizanje dogovora o formiranju vlasti.

– Nakon devet mjeseci, postigli smo sporazum o tome da se za 30 dana formira Savjet ministara – rekao je Dodik i poručio:

– Nakon ovih 30 dana ako ovo ne bude završeno kako smo i potpisali i dogovorili, SNSD će blokirati rad svih institucija i tu niko neće pomoći – nijedna evropska ni bilo koja institucija.

S druge strane Bakir Izetbegović kaže da je rok prekratak.

– Rok od mjesec dana je prekratak. Rokovi se zadaju, pa se malo i produže, ali je bitno tu stvar završiti u sljedećih mjesec-dva dana”, rekao je Izetbegović.

Različito oko OHR-a

Odgovarajući na upit novinara o eventualnom prestanku mandata OHR-a u BiH, Milorad Dodik je napomenuo da u sporazumu koji su danas potpisali lideri triju stranaka stoji da dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU prestaje potreba da važi OHR.

– Eto momenta, eto datuma, eto svega. To je dio konsenzusa koji smo napravili, rekao je Dodik.

S druge strane, Izetbegović je kazao da mandat OHR-a prestaje kada se ispuni takozvani uslov 5+2, te da ono o čemu govori Dodik nije dogovoreno.

– To nije bila tema današnjeg sporazuma. Mi o tome u BiH nećemo odlučivati, je o tome odlučuje PIC, odnosno međunarodna zajednica. Mi smo kazali da ćemo raditi na tome da ovo postane stabilna zemlja kojoj neće trebati visoki predstavnik na njenom putu ka članstvu u EU”, rekao je Izetbegović.

ANP – DA, možda NE

Kada je u pitanju NATO put za Dodika je sve stvar formulacije.

– Rekli smo da će se saradnja i integracija odvijati u skladu sa Ustavom i zakonima, uvažavajući sve relevantne nivoe vlasti u okviru BiH – kaže Dodik.

Ta saradnja će se, kako je rekao, odvijati u okviru relevantnih odluka Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH i Savjeta ministara.

Komisija za saradnju s NATO-om, koju formira Savjet ministara, predlagat će odluke koje će donositi Predsjedništvo i Savjet ministara.

– Mislim da su stvoreni svi uslovi da se pristupi odlučivanju u okviru Predsjedništva i imenuje kroz konsultacije ranije pominjani kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara – poručio je Dodik.

Na konstataciju novinara da se u potpisanim Principima ne pominje revidirani Godišnji nacionalni plan (ANP), Dodik je rekao da je sve u potpisanim principima pod brojem 3., te nije želio dalje pojašnjavati navedenu formulaciju.

No, na pitanje ko je odustao od svojih principa – SNSD ili SDA, Dodik je odgovorio:

“Ovo je bila potreba konsenzusa oko toga. Vidi se šta piše u sporazumu – da će se u okviru Ustava i zakona, poštujući sve nivoe vlasti i njihova mišljenja, odlučivati i raditi na integracijskim procesima. Što se tiče NATO-a, rečeno je da nijedna odluka neće prejudicirati članstvo i da je neophodno, u skladu sa ustavnom ulogom Predsjedništva BiH, da se o tome odlučuje. Ja sam na tu formulaciju pristao, a sve što je potrebno da objasni zašto je to učinio Bakir Izetbegović, pitajte njega.

I novinari su pitali

Kroz sporazum je rečeno da će se nastaviti saradnja s NATO-om u definisanom okviru. Ističe Izetbegović i kaže da će to kretanje biti usporeno u sljedeće tri godine, ali da je bitno zadržati trend i okvir te raditi u okvirima koji su definisani zakonom i ranijim odlukama Predsjedništva BiH.

“MAP je aktiviran prije devet godina, sada je na nama kojom ćemo brzinom i kojim sadržajem slati planove, programe i izvještaje prema NATO-u. Nisam optimista da će se puno uraditi u sljedeće tri godine”, rekao je lider SDA.

Na pitanje hoće li Zoran Tegeltija kao budući predsjedavajući ovim sporazumom biti obavezan da pošalje ANP u NATO, Izetbegović je kazao da će buduće Vijeće ministara BiH biti obavezano da sarađuje u definisanom okviru.

“Samo taj intenzitet neće biti onakav kako bi mi iz SDA i općenito probosanski opredjeljeni građani i političari željeli. To će biti smanjenim intenzitetom”, istakao je Izetbegović.

Pitanje iz opozicije

Predsjednik PDP-a Branislav Boremović u izjsvi za Vijesti.ba ističe da je ključno pitanje je da li “nastavak” NATO integracija podrazumjeva aktivaciju MAP-a i slanje prvog ANP-a, “što bi značilo pobjedu Izetbegovića” ili da nema aktivacije MAP-a i nema slanja prvog ANP-a, “što bi bila Dodikova pobjeda”.

“Neka izađu zajedno i konačno u javnosti saopšte pravu istinu”, poručio je Borenović.

(Vijesti.ba)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više