Fresh Press portal
BiH Politika

Prašović-Gadžo: “Šta će mi službeno vozilo? Građani hodaju, vozaju se biciklima, ne smatram se ništa boljom od njih”

Sanela

Najaktuelnija priča datira od petka, kada je 18 zastupnika iz Skupštine Kantona Sarajevo predalo potpise za glasanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi KS. Generalna sekretarka SBB-a Sanela Prašović-Gadžo ne upitana koji je njen stav o smjeni Vlade KS.

“Svako ko ima legitimitet većine ima pravo da traži promjene, SBB još nije zauzeo zvaničan stav, uradićemo to na organima stranke međutim mislim da će SBB itekako odlučivati o ovome što se događa u Vladi Kantona Sarajevo iz razloga što kada imate 18 ruku vidjeli ste kako to prolazi, nije stabilno, uz ruke SBBa eventualno moglo bi se razgovarati o jednoj stabilnosti neke vlade ali šta će biti, sačekajmo”, rekla je Prašović-Gadžo, piše “PRESS“.

Pojedini akteri prije nekoliko sedmica nisu isključivali mogućnost ulaska ili ostanka SBB-a uz novu parlamentarnu većinu, ali postoje određeni politički subjekti konkretno Damir Nikšić koji je rekao „ako SBB uđe, ja izlazim iz te većine“.

Gadžo poručuje da Damir Nikšić može da izjavljuje šta god želi i da on sasvim sigurno neće odlučivati o tome koja će biti pozicija SBB-a u cijeloj ovoj priči.

“Niko ne smije da ucjenjuje, uvjetno rečeno tu većinu ili neku drugu većinu, da li će političke partije koje su potpisale plus Aljoša Čampara, ocjenjivati vrijednost riječi gospodina Nikšića ili će to uraditi neko drugi, sačekaćemo da se vidi. Niko ne treba da ucjenjuje nikoga”, poručuje ona.

Činjenica je da je nestao politički fer play sa scene, ne samo Kantona Sarajevo nego cijele BiH, Gadžo je upitana je li to zato što su došli mlađi ljudi, u principu oni bi trebali donijeti neke promjene.

“Mi smo u našim pregovorima vrlo korektni, naša korektnost se ogleda u tome što smo mi praktično taoci Vlade Federacije BiH jer SDA, HDZ i DF ne mogu da se slože u formiranju nove Vlade u kojoj mi sasvim sigurno ne bismo ni bili. Ako bismo mi primjerice povukli dva naša ministra iz reda srpskog naroda onda nijedna odluka Vlade Federacije koja bi se donosila ne bi bila ustavna. Zar to nije fer play?! Dakle, ostali smo u toj vlasti na federalnom nivou zbog toga da ne bismo ugrozili potpuno funkcioniranje Federacije. S druge strane imate političke subjekte koji se ne ponašaju tako ali ne bih ja o njihovom ponašanju”, smatra ona.

Upitana je i hoće li opstati federalna vlada do oktobra 2022.?

To zavisi od SDA, ukoliko oni naprave dogovor sa HDZ-om i DF-om oni će formirati tu vladu, međutim evo teško im ide.

Otkrijte nam tajnu, je li gopodin Čović ucjenjuje svoje partnere u Vladi usvajanjem novog Izbornog zakona?

“Gospodin Izetbegović traži da se prvo formira Vlada Federacije, a onda da se razgovara o eventualnim izmjenama Izbornog zakona dok s druge strane HDZ traži suprotno. Mi smo kao što rekoh SBB taoci cijele te priče nedogovaranja”, rekla je ona.

Bliže se izbori, 15 novembra izbori u svim općinama u BiH, u Mostaru 20.decembra. Generalni sekretar Naše stranke je rekao da smo došli dotle da slavimo nešto što je apsolutno demokratsko pravo svakog građanina, da Mostar ponovo nakon 12 godina glasa.

“Ne slavimo, ali morate priznati da je napredak da se konačno završio taj nedemokratski ciklus koji je trajao punih 12 godina u Mostaru, i ja sam iskreno sretna što konačno građani Mostara mogu izaći na izbore i izabrati svoje predstavnike u vlasti i to se treba pozdraviti”, poručila je Gadžo.

Gadžo je kandidatkinja za načelnicu Općine Novi Grad ispred stranke SBB. Ona je upitana je li tačno da će odustati od benefita i privilegija koji imaju načelnici i neće htjeti službeno vozilo, vozača.

“Ja smatram to nepotrebnim i potpuno jednim viškom trošenja budžetskog novca da načelnici Općina, ljudi koji rukovode Općinom imaju sve te privilegije, od reprezentacije, službenog vozila, vozača itd. Ja osobno kao načelnica nikada neću koristiti te privilegije niti mi pada napamet. Ne smatram se ništa boljom na toj poziciji niti vrjednijom od svakog našeg stanovnika koji normalno ide na posao, gradskim javnim prijevozom, šetajući, biciklom ili svojim vozilom i to je moj definitivni stav. To je zapravo jedan segment priče koji je u mom programu, a ona je temeljena na nekoliko prioriteta prije svega transparentnost kojom ćemo zaustaviti korupciju, pogodovanja itd. Kada kažem transparentost, onda mislim na potpunu vidljivost Općinskog budžeta kroz jednu vrstu aplikacije, dakle, da vi jednim klikom vidite koliki su troškovi Općine u realnom vremenu, koliko se izdvaja od kapitalnih investicija, preko toga koliku je načenik dobio plaću, koliko je imao za službeni put itd., do plaća svih uposlenika. Smatram da je to put da pokažemo da to jeste novac naših građana i da građani trebaju znati kako se svaka marka i svaki fening potrošio u Općini”, ističe ona.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više