Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Predstavnički dom PSBiH: Traži se Program reformi za 2019. i 2020. godinu

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na današnjoj sjednici razmatrati izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH kojeg su predložile poslanice Naše stranke i Nezavisnog bloka Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija.

U pitanju su izmjene i dopune koje su, kažu predlagači, potrebne zbog usaglašavanja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH kojim je propisana obaveza usklađivanja svih državnih i entitetskih zakona kao i drugih odgovarajući propisa s odredbama tog zakona.

Između ostaloga predviđa reguliranje propisane kvote za ukupan sastav Vijeća ministara od najmanje 40 posto osoba oba spola, kao posebna mjera zbog konstantne podzastupljenosti žena na pozicijama ministrica, čiji se broj kreče od nula do dvije najviše.

Također, propisano je da će državna tijela na svim nivoima vlasti i tijela lokalne samouprave, uključujući zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast osigurati i promovirati ravnopravnu zastupljenost spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju.

Prijedlog zakona propisuje da se odredbe o odgovarajućoj rodnoj zastupuljenosti u Vijeću ministara počnu primjenjivati prilikom imenovanja Vijeća ministara nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine.

Pred poslanicima je i Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH u prvom čitanju.

Poslanik SDS-a Dragan Mektić predložio je usvajanje zaključka kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dostavi Program reformi za 2019. godinu i Program reformi odbrane za 2020. godinu.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više