Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Pregovarački timovi traže dogovor za formiranja izvršne vlasti u KS

U sjedištu Naše stranke u Sarajeva sutra će se održati prvi sastanak pregovaračkih timova Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke u vezi sa konstituisanjem skupštinske većine u Kantonu Sarajevo, a potom i izbršne vlasti.

Prvi razgovori

Jučer je na sjednici  Predsjedništva Naše stranke razmatrana je i usvojena opcija formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo, ali bez SDA.

– Za sada je odluka da se pokuša napraviti vlast u Sarajevskom kantonu, a nakon toga ćemo za svaki kanton posebno odlučivati – rekao je predsjednik NS Predrag Kojović.

Generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić potvrdio je da će se SDP u svim razgovorima fokusirati na njihvo izborni program “Plan 10”, ali i da će u formiranje vlasti krenuti od kantonalnog nivoa, gdje će je pokušati formirati u onim kantonima gdje to bude moguće uraditi bez HDZ-a i SDA, u koaliciji sa građanskim i lijevo orijentisanim blokom.

– Vidjeli ste da je u USK već smijenjena i ova tehnička vlada. Tu ima ZDK, KS, TK, BPK, ali još nismo donijeli odluku ni za jedan kanton, pa tako ni za KS. To će donijeti organi, a moguće je i da će se članstvo putem referenduma izjašnjavati, da li na nivou čitavog SDP-a ili u pojedinim kantonima, da li žele u koaliciju ili ne – rekao je Čengić.

Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Sarajevo Sead Milavica za Vijesti.ba je potvrdio da će predstavnici ove stranke sutra ići na razgovore.

– Ovo su tek prvi razgovori sa SDP-om i Našom strankom i, evo, meni je drago da prvi put poslije izbora sjednemo sa strankama lijeve orijentacije i vidimo šta ćemo dalje – kaže Milavica.

Široka koalicija

Narod i pravda u razgovore o formiranju vlasti na nivou Kantona Sarajevo (KS) uključuje se iduće sedmice, potvrdio je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik ove stranke Elmedin Konaković.

Pozdravio je za sutra najavljene razgovore Naše stranke, SDP-a BiH i DF-a o mogućoj uspostavi vlasti u KS.

– Po mom mišljenju, dobro je da se ove stranke slične političke orijentacije dogovore oko nekih svojih principa. A mi smo raspoloženi, naravno, nakon toga da sjednemo zajedno s njima i razgovaramo – navodi Konaković.

Kako kaže, stranci na čijem je čelu jedino je bitno da se nova koalicija uspostavi na bazi principa, a nikako na bazi matematike ili podjele nekih mjesta.

– Mislim da smo i jedni i drugi pokazali raspoloženje da razgovaramo o konkretnim stvarima. Mislim da bi se taj naredni sastanak trebao desiti naredne sedmice, i u njega bi, po našem mišljenju, trebali biti uključeni i SBB i Nezavisna bosanskohercegovačka lista Ibrahima Hadžibajrića – dodaje Konaković.

Konaković ostaje pri svojim ranije iznesenim stavovima da Narod i pravda neće koalirati sa SDA.

Na pitanje koliko bi koalicija u KS, na čelu sa Narodom i pravdom, mogla ukupno sakupiti ruku, Konaković procjenjuje između 19 i 24, u zavisnosti od toga ko joj se sve priključi.

– Devetnaest je sa Našom strankom, SDP-om, SBB-om i nama, 21 je i sa Hadžibajrićem, a 23 ili 24 i sa DF-om. Bila bi to skoro dvotrećinska većina – zaključuje Konaković u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više