Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

“Radojičić kao čovjek bi bio prihvatljiv, ali nije u skladu s principima”

S dnevnog reda današnje sjednica Doma naroda Parlamenta BiH skinuta je tačka o smjeni ministra za ljudska prava BiH Miloša Lučića. Bakir Izetbegović, predsjedavajući ovog Doma, kazao je da je to je urađeno na zahtjev dopredsjedavajućeg Nikole Špirića.

“Čović i ja smo se složili. Vidimo da tu još nema dogovora. Dali smo još vremena SNSD-u da potraži kandidata koji će zamijeniti ministra za ljudska prava. Treba biti nestranački, iz reda Ostalih, afirmisana ličnost u polju zaštite ljudskih prava. Tako je dogovoreno između SDA i SNSD-a”, kazao je Izetbegović.

Dom naroda PSBiH neće razmatrati smjenu ministra Lučića

Na pitanje da li je Igor Radojičić odgovarajući kandidat, Izetbegović je odgovorio: “Radojičić je jako eksponiran kao SNSD-ov kadar. Kao čovjek i političar bi bio prihvatljiv, ali nije u skladu s ovim principima”.

Kazao je kako ne mogu očekivati da ispune svaku želju SNSD-a, a da oni tako postpaju prema kadrovima SDA i Senadu Bratiću koji je smijenjen s pozicije potpredsjednika NSRS.

Podsjetimo, smjena ministra za ljudska prava Miloša Lučića izglasana je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH 30. marta ove godine. Smjena je izvršena na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Govoreći o evropskom putu BiH, kazao je kako je dogovoreno značajnije uključivanje Parlamenta, a da je operativna razrada plana na komisijama.

“Bitno je da smo svi pokazali spremnost i želju dase taj proces ubrza”, zaključio je Izetbegović.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više