Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Šefik Džaferović: Sramna izjava Dodika o Bošnjacima (VIDEO)

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić završili su dvodnevni posjet Crnoj Gori. Sastali su se sa najvišim dužnosnicima susjedne zemlje, uključujući i Milu Đukanovića, kojem je ranije uskrećeno gostoprimstvo u BiH, zbog Dodikovog veta.

Je li o tome razgovarao sa predsjednikom Crne Gore, te kako ocjenjuje posljednje sastanke povodom imenovanja Christiana Shmidta, za Dan uživo govori član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Imali ste jako duga večera kod crnogorskog predsjednika Đukanovića. O čemu ste toliko razgovarali?

Razgovarali smo o jako važnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Ali i region. BiH i Crna Gora su prijeteljske države, nemaju otvorena pitanja. Razgovarali smo kako ubrzati naš put ka Evropskoj uniji. Crna Gora je već u NATO-u. To je i naš cilj. Ova posjeta je došla nakon poznatih dešavanja. Kada je predsjednik Crne Gore pozvan da dođe u BiH, desilo se nažalost to što se desilo. Da sada o tome ne pričam. Čekali smo priliku da prođe ovo vrijeme korona virusa.

Šefik Džaferović o razlogu Dodikovog izostanka

Razlog što Milorad Dodik nije ovdje je zbog njegovog odbijanja da da dobrodošlicu za dolazak Mile Đukanovića?

Ja sam rekao sve što sam trebao kazati na tu temu. Mislim da sam bio sasvim jasan. Nismo imali saglasnost gdina Dodika za dolazak Đukanovića. On je kasnije išao u NSRS gdje je putem veta to stopirao (dolazak Đukanovića u BiH). Ja sam čekao da prođu ove mjere i došli smo ovdje da pokažemo da je jako važno da BiH i CG sarađuju.

Da li je promjena vlasti u Crnoj Gori promijenila i odnos prema BiH?

BiH poštuje činjenicu da je Crna Gora u NATO savezu. Da ide svojim evropskim putem. Mi u BiH smatramo da je to ispravno. Poštujemo što je Crna Gora radila na relaksiranju međuetničkih odnosa. To je i danas zvanična politika Crne Gore. Vjerujem da će to tako ostati i u budućnosti. Mislim da je to u interesu građana Crne Gore.

“Mahanje” Aneksom X

Možete li izanalizirati poruke Vučića sa posljednjeg sastanka sa predstavnicima stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska u Beogradu. Spominjao je i vas?

Nema razloga ni za kakvu nervozu. Za “mahanjem” Aneksom X Dejtonskog sporazuma. Nema razloga za uvrede. Mi smo ozbiljni ljudi, na čelu smo svojih država. Trebamo učiniti sve da unaprijedimo naše odnose. Ja sam za da imamo najbolje odnose sa Srbijom. Moramo imati dobre odnose bez ikakvih paternalizama, na principu reciprociteta. I uz rješavanje otvorenih pitanja. Ne smijemo otvorena pitanja “gurati pod tepih”. O tome sam otvoreno govorio u Brdu kod Kranja.

Dakle trebamo iskazati dobru volju. Dobri i prijateljski odnosi su u našem interesu. Ništa posebno nisam kazao. Ja sam za sastanak u Beogradu rekao da je bespotreban. Da Srbija nema nikavih prava kad je u pitanju imenovanje visokog predstavnika. Meni se onda “mahalom” Aneksom X. Srbija jeste potpisnica nekoliko aneksa, ali zato što je bila strana u ratu u BiH. Učestvovala je u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Nema obaveze da visoki predstavnik šalje izvještaje u Srbiju, da bi ih neko tamo razmatrao. Ti su izvještaji svakako javni. Ja nisam ništa više kazao. I ne želim da se naši susjedi miješaju u unutrašnje stvari u BiH.

Da li ste spremni prihvatiti poziv za zvaničnu posjetu iz Beograda ili Zagreba?

Naravno. To je moj posao. Moramo da razgovaramo. Otiću ću i sve ovo što sam kazao reći i tamo. Rekao sam sve ovo i u Kranju.

Rekli ste ovo direktno i Vučiću?

Rekao sam ovo u prisustvu Vučića, ali i hrvatskog predsjednika Milanovića.

Šta su vam odgovorili?

Dobio sam neku vrstu prigovora. Nisam dobio argumentovane odgovore. Ja govorim istinu. Mi nemamo čega da se plašimo i stidimo. Mi moramo insistirati na istini. Nećemo nikoga vrijeđati, nećemo nikoga omalovažavati. Ali ne želimo ni da nas neko omalovažava.

Poruka Dodiku

Dodik je ponovo spominjao sukobe. Govorio je prptov izbora Schmidta?

Gdin Dodik će morati promijeniti svoju politiku ili otići sa političke scene. Ovo sam nekoliko puta rekao. Živi bili pa vidjeli. BiH se neće ništa dogoditi, kad su u pitanju njegove prijetnje. Mnogo jači od Dodika su kidisali na BiH pa su završili sa neuspjehom. Bosna i Hercegoivna je otišla naprijed. Oni su završili na smetljištu historije ili u Haagu.

Što se tiče novog visokog predstavnika – vjerujem da će čovjek raditi svoj posao. I da će imati snažniju podršku međunarodne zajednice.

Dodik kaže da Bošnjaci uvijek čekaju nekoga da upravlja njima?

Bošnjaci žele da se u nedostatku mehanizama političke odgovornosti, kada može raditi ko šta hoće, i Dodik se tako ponaša – da se ispoštuje međunarodni sporazum. Mi imao Ustav u koji su ugrađene broje blokade. I entitetske i etničke. I nije moguće upravljati BiH na pravi način, bez prisustva međunarodne zajednice. To je ključ. Govoriti da jedan narod hoće da neko drugi upravlja njime je vrlo bezobrazno. I veoma pokvareno. Ovo je moja poruka Dodiku, da prestane blokirati institucije. Neka zakazuje sjednicu Predsjedništva. Neka poštuje zakone Bosne i Hercegovine. Kada se budemo ponašali na pravi način prestat će i potreba za visokim predstavnikom. Dakle, nije do Bošnjaka nego do Dodika i onih kojih su slični njemu.

Konačna presuda Ratku Mladiću? Vjerujete li da će crnogorski parlament imati snage i usvojiti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici?

Želim da se to dogodi. Da Skupština CG usvoji tu Rezoluciju bez ikakve relativizacije. Da se osude i počnu kažnjavati negatori genocida. Bilo bi to veliko civilizacijsko postignuće za Crnu Goru.

N1

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više