Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Slučajno ili ne: Janšin radikalni ‘non paper ‘ u službi hrvatskog

Janša bi ponovo crtao granice, glasi naslov teksta Deutsche Wellea koji se referira na „non-paper“ slovenskog premijera upućen odabranim adresama u EU-u.

 

U njemu je predložio rješavanje prijepora na Balkanu mijenjanjem granica, a ima i dva sporna prijedloga za pitanje položaja Hrvata u BiH.

– Hrvatsko nacionalno pitanje može biti riješeno“ tako što će se „pretežito hrvatski kantoni u Bosni i Hercegovini ujediniti s Hrvatskom“ ili će se „hrvatskom dijelu” BiH dati „poseban status” – „prema modelu Južnog Tirola”, stoji u dokumentu za kojeg su već najveće svjetske sila rekle da nema nikakve šanse.

Sjedinjene Države saopštile su da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, čije je poštovanje zacrtano Dejtonskim mirovnim sporazumom. To je poručeno je iz američkog Stejt departmenta u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše medijske izvještaje o navodnom non-pejperu u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, između ostalog i u BiH.

Evropska unija je nedvosmisleno posvećena suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, rečeno je u današnjoj zajedničkoj izjavi Delegacije Evropske unije u BiH, šefova misija zemalja članica EU i komandanta EUFOR-a. Smatraju da bi Bosna i Hercegovina trebala iskoristiti 2021. godinu kao neizbornu godinu za ubrzanje reformi utvrđenih u 14 ključnih prioriteta Evropske komisije kako bi napredovala na putu ka Evropskoj uniji, a oni će nastaviti podržavati te napore.

No, Janšin prijedlog toliko je radikalan, da najbolje ide ne ruku “non-paperu“ o BiH kojeg je ranije javno promovirala Hrvatska. Janšin dokument bez sumnje je olakšao posao hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Grlić Radmanu koji je u Sarajevo “umirio duhove“, rekavši da Hrvatska podržava integritet BiH. Ipak, preciznija od Radmana bila je HDZ-ova saborska zastupnica Zdravka Bušić zaključkom da je “non-paper” koji je nedavno predstavio hrvatski ministar vanjskih poslova, “došao u pravo vrijeme”.

A pravo vrijeme za izmjenu Izbornog zakona po Draganu Čoviću su u naredna dva mjeseca.

– Kazao sam da dva naredna mjeseca trebamo iskoristiti da uradimo što smo definirali do 30. lipnja i riješiti pitanje izbornog zakona, kaže Čović nakon sastanka sa Radmanom.

List Tageszeitung iz Berlina nedavno je napisao kako je cilj HDZ-a je da proširi uticaj Hrvatske u BiH, a da više zemalja Evropske unije, koje nisu imune na šovinističko-nacionalističku ideologiju, to podržava.

– Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman neprestano radi na širenju hrvatskog utjecaja u Bosni i Hercegovini. Radman je nedavno u Briselu izjavio da Hrvatska želi pomoći svojoj susjednoj zemlji Bosni i Hercegovini da postane funkcionalna. No, njegov “Zagrebački non-paper”, koji je predstavio prije sedam dana u Briselu, pokazao se kao manipulacija, koje umnogome pomaže daljnjoj destabilizaciji zemlje, napsiao je ovaj list i podsjetio da je hrvatski ministar vanjskih poslova tražio za promjenu Izbornog zakona podršku od zemalja EU u kojima su prisutne i šovinističko-nacionalističke ideologije. Mađarska, Bugarska, Slovenija, Grčka i Cipar potpisale su “Zagrebački non-paper”.

(Vijesti.ba)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više