Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

SNSD i HDZ nisu podržali ni kažnjavanje institucionalne glorifikacije ratnih zločinaca

Predloženim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine ne podrazumijeva se samo zabrana negiranja genocida. Njima je predviđeno i sankcioniranje institucionalne glorifikacije presuđenih ratnih zločinaca.

Na sjednici 12. aprila Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio izmjene i dopune ovog zakona, koje su zajednički predložili delegat Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije (SDP) i samostalni delegat Zlatko Miletić.Predložili su zatvorsku kaznu od pola godine do pet godina za negatore i one koji pravdaju genocid i druge zločine.

“Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana učini javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, istaknuto je u prijedlogu Bećirovića i Miletića.

Tražili su i da se sankcioniraju oni koji daju priznanja, nagrade i privilegije presuđenim ratnim zločincima, po njima imenuju ulice, trgove, naselja, ustanove i javne građevine.

“Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana učini donošenjem odluke o dodjeli priznanja, nagrade, privilegija presuđenim ratnim zločincima ili odlukom o dodjeli naziva javnom objektu – ulici, trgu, parku, mostu, instituciji, ustanovi, naselju ili naseljenom mjestu po imenu i prezimenu presuđenog ratnog zločinca osuđenog pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda prave, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, sadržano je u prijedlogu izmjena i dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Također su tražili i sankciju za činjenje krivičnog djela zloupotrebom položaja i ovlasti.

“Ko krivično djelo iz stava (1), (2) i (3) ovog člana počini zloupotrebom svog položaja ili ovlasti kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina”, istaknuto je.

Delegati iz HDZ-a i SNSD-a bili protiv

Protiv ovih izmjena i dopuna bili su skoro svi delegati iz reda hrvatskog naroda, osim Miletića, kao i skoro svi delegati iz reda srpskog naroda, osim Mladena Bosića iz Srpske demokratske stranke (SDS), koji je bio suzdržan. Podršku su dali svi delegati iz reda bošnjačkog naroda.

Delegati koji su glasali protiv su iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Uloga Valentina Inzka

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je u nekoliko navrata izjavio da će nametnuti zakon o negiranju genocida, ako to ne učine domaći političari.

Bećirović, jedan od predlagača, je rekao jučer da je sada definitivno na potezu Valentin Inzko, odnosno da on treba nametnuti zabranu negiranja genocida s obzirom na to da delegati Parlamentu BiH nisu željeli to podržati.

Inzko je još i dao rok do kraja aprila ove godine da Narodna skupština RS-a oduzme ranije dodijeljena odlikovanja ratnim zločincima. Sredina je aprila, tako da će uskoro biti poznato kako će Narodna skupština RS-a reagirati, a kako će reagirati Inzko.

U jučerašnjem obraćanju medijima, Milorad Dodik je rekao da “ako se odluče Inzku pridati značaj”, odnosno ukoliko budu morali oduzeti odlikovanja, da će iste vratiti što je prije moguće.

U međuvremenu, nekažnjena glorifikacija ratnih zločinaca i njihovih zlotvorstava, negiranje genocida i drugih zločina su i dalje svakodnevnica u Bosni i Hercegovini.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više