Fresh Press portal
BiH

SNSD traži podršku svih stranaka u RS za naredne poteze

Glavni odbor SNSD-a, prvi put u novom sazivu, sutra zasjeda u Banjaluci. Visoki funckoneri ove stranke najavljuju usvajanje dokumenata koji će biti odgovor aktuelnu situaciju i Programsku deklaraciju SDA.

Јedan od odgovora je i afirmacija prava na samoopredjeljenje i vraćanje oduzetih nadležnosti. Za svoje stavove, u Narodnoj skupštini, tražiće podršku svih političkih partija iz Republike Srpske, prenosi RTRS.

Kažu da će, ako SDA svojom Programskom deklaracijom traži ukidanje entiteta, odgovor SNSD-a biti pravo na samoopredjeljenje.

– Mi ga uvijek afirmišemo kada se osjetimo ugroženim. Stavovima SDA o “republici BiH” ovdje su svi ugroženi i zato smo pokrenuli afirmaciju na samoopredjeljenje. Koji će put biti dalje to je drugo pitanje. O tome danas ne možemo govoriti – istakao je Nebojša Radmanović, potpredsjednik SNSD-a.

U pripremljenim dokumentima navedena je sva šteta koja je proizvod “nameta” OHR-a. Za vraćanje nadležnosti, među kojima su i one, poput brojnih agencija, SNSD će pokušati da razgovara s političkim predstavnicima i institucijama Federacije.

– Ako se nastavi ovako, a izgleda će se nastaviti, da neće biti prave želje o povratu nadležnosti, moraće se preduzimati neke mjere mimo dogovora – dodao je Radmanović.

O kojim mjerama SNSD razmišlja, Radmanović nije precizirao, ali je Milorad Dodik za RTS rekao da će, ovaj put biti mnogo mudriji i pametniji, jer su konstantno pod “lupom” međunarodne zajednice. Za afirmaciju stavova i mjera tražiće podršku i opozicije u Republici Srpskoj.

– Pokušavam da ubijedim sve političke snage da ih dovedu do toga da imamo jedinstven odgovor. Predložićemo opoziciji da napuste partnerstvo sa SDA. I mi ćemo. I da ne prihvate tu vrstu razgovora sa SDA za formiranje vlasti. Neće ni Hrvati. To bi podrazumijevalo da njihovi kadrovi napuste SDA – poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ako je cijeniti prema ranijim stavovima, SDS i PDP ne razmišljaju o tome, prenosi RTRS.

(Vijesti.ba)

Povezani članci

U Republici Srpskoj tokom vikenda mogu izlaziti samo članovi SNSD-a

E.H

SNSD popustio i dostavio imena za sastav parlamentarnih komisija

E.H

SNSD: Ostajemo privrženi dijalogu sa DNS-om

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više