Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Sofradžija: Prvo ću umanjiti svoju plaću, a onda redom… Potrošiti milion, a ne napraviti ni marku, to nema nigdje!

Godinama sam živio izvan politike, bavio se poljoprivredom i živio od svog rada, ali kada sam vidio šta se dešava i da iz godine u godinu postaje sve gore, kandidirao sam se iz nekakvog bunta. To me motiviralo u početku, a kasnije su me dodatno podsticala sva poniženja koja sam trpio od te “političke elite”. Pretrpio sam uvreda i omalovažavanja za ovih godinu što u životu nisam

Samostalni poljoprivredni proizvođač Mujo Sofradžija novi je načelnik općine Foča u FBiH (Ustikolina). Izbori su održani u nedjelju 11. aprila.

Ovaj vrijedni čovjek, koji je u politiku ušao iz inata i protesta, na izborima je nastupio kao nezavisni vijećnik, a pobijedio je mnogo iskusnije protukandidate koji u ovoj maloj općini raspolažu infrastrukturom koju su razvijali decenijama, prenosi Biznisinfo.ba.

 

– Bilo je tijesno, ali mislim da su pravda, iskren nijet i Božija volja pobijedili. Godinama sam živio izvan politike, bavio se poljoprivredom i živio od svog rada, ali kada sam vidio šta se dešava i da iz godine u godinu postaje sve gore, kandidirao sam se iz nekakvog bunta. To me motiviralo u početku, a kasnije su me dodatno podsticala sva poniženja koja sam trpio od te “političke elite”. Pretrpio sam uvreda i omalovažavanja za ovih godinu što u životu nisam – kazao je Sofradžija.

 

Vrijeđali su ga zbog njegovog zanimanja, pokušavali dokazati da poljoprivrednici, ali i radnička klasa, nemaju šta tražiti u vlasti, a pogotovo na poziciji načelnika, ali Sofradžija nije odustajao i građani su to nagradili.

 

U Ustikolini su, nakon smrti načelnika Eseda Radeljaša, koji je pobijedio na redovnim izborima, organizirani ponovljeni izbori. Primopredaja dužnosti očekuje se u maju, a Sofradžiju očekuje težak posao da u maloj, nerazvijenoj i zaduženoj općini pokuša napraviti rezultat.

 

– Najprije treba krenuti od Općine, gdje slijede provjere, ali i rezovi među zaposlenima i plaćama, jer su tu 25 godina ljudi na vlasti, da su znali i umjeli, već bi nešto uradili. Mislim da će tu biti najteže i da je ovo šok za njih, ali i za cijelu političku javnost u BiH. Potrošiti milion, a ne napraviti ni marku, to nema nigdje. Prvo ću potpisati da se umanji moja plaća, a onda ćemo ići redom – ističe Sofradžija.

 

Prioritet će mu, kako kaže, biti otvaranje novih mjesta, podrška onima koji sada zapošljavaju Ustikoljane, ali i investitorima koji bi u ovom neiskorištenom dijelu BPK Goražde uložili sredstva. A riječ je o prostoru koji raspolaže velikim nalazištem gipsa, velikim poljoprivrednim potencijalima…

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više