Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

“Sramne opstrukcije Vlade FBiH i Novalića u vezi sa nabavkom vakcina”

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sa premijerom Fadilom Novalićem na čelu, kao i Zavod za javno zdravstvo FBiH direktno opstruiraju nabavku vakcina Sputnjik V koju je inicirala i dogovorila Vlada Kantona Sarajevo, navodi se u današnjoj reakciji Naroda i Pravde.

Vlada Kantona Sarajevo, nakon sramne nezainteresiranosti Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH u vezi sa nabavkom vakcina, dogovorila je nabavku vakcina Sputnjik V za potrebe Kantona Sarajevo i Federacije BiH. Dogovoreni su svi detalji i preostalo je da Vlada Federacije BiH pristupi potpisivanju ugovora što se odugovlači, dodali su iz NiP-a.

“Sramna su pojašnjenja koja stižu od Vlade Federacije BiH i premijera Novalića. Kao i iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Navodi se nepostojeće istraživanje i tvrdi se kako građani nisu zainteresirani za vakcinu Sputnjik V. Iako je i sama Vlada Federacije BiH prije nekoliko sedmica tvrdila da upravo Sputnjik V stiže u Federaciju BiH. Što se nikad nije desilo“, navode iz Naroda i Pravde.

“Novalić ide i korak dalje”

Prema stavu Naroda i Pravde, radi se o namjernom odugovlačenju i svjesnom ugrožavanju zdravlja i života građana.

“Premijer Novalić svake sedmice najavljuje dolazak vakcina svjesno obmanjujući narod. Za to vrijeme, dok naši građani putuju stotine kilometara da bi se vakcinisali, Novalić čas laže o dolasku vakcina čas izlazi sa bezumnim izjava o tome kako Federacija BiH namjerno ne nabavlja vakcine kako građani ne bi bili pokusni kunići. Novalić ide i korak dalje. Osim što je nesposoban nabaviti vakcine, sada opstruira i napore Kantona Sarajevo”, dodaju iz Naroda i Pravde.

Iz ove stranke zahtijevaju od premijera Fadila Novalića, Vlade FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH da ispune svoju obavezu. I da za građane Federacije BiH nabave vakcine.

“Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH pokazali su potpunu nebrigu za zdravlje građana. Zahtijevamo da Vlada FBiH preuzme odgovornost i za sve građane FBiH nabavi vakcine. Jer je to njena obaveza i nadležnost. Nastojanje Vlade Kantona Sarajevo, iako nabavka vakcina nije u njihovoj nadležnosti, iznuđen je potez sa ciljem da, kad već to ne čini državna ni entitetska vlast, kanton nabavi vakcine. Opstruirati takve napore mogu samo oni kojima su nebitni životi i zdravlje građana“, kaže se na kraju reakcije Naroda i Pravde.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više