Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Šta donosi nacrt prijedloga programa reformi za ovu godinu i koliko smo blizu NATO (VIDEO)

U njemu se nalazi pet bitnih zadataka za BiH. U planu se ocjenjuje koliko je BiH, zapravo, blizu NATO savezu, ali i koje još aktivnosti u budućnosti treba preduzeti. Nacrt prijedloga plana reformi uskoro će se naći i pred Vijećem ministara BiH. U Komisiji za saradnju s NATO-om poručuju da je na samitu bilo riječi i o radu Alijanse do 2030. godine, ali i o odnosima sa zemljama partnerima.

JOSIP BRKIĆ, predsjednik Komisije za saradnju s NATO-om BiH

“Kroz pristup ‘jedan partner, jedan plan’ radit će se na takozvanom prilagođenom planu odnosa sveukupnih između NATO-a i u konkretnom slučaju BiH. To podrazumijeva i vojnu saradnju i političku saradnju, dakle i saradnju na oblasti javne diplomatije, tako da to je, po mom sudu, jedan jako dobar pristup, jer ne nalazimo se svi u istoj fazi odnosa sa Sjevernoatlantskim savezom.”

U završnom komunikeu samita spomenuta je i Bosna i Hercegovina, kao i potreba provođenja političkih, ekonomskih i ustavnih reformi. Hrvatska je uspjela u završnu Deklaraciju samita NATO-a ubaciti tačku o Dejtonskom mirovnom sporazumu tek nakon šest dana insistiranja. Članovi Predsjedništva BiH različito su interpretirali sadržaj prihvaćenog dokumenta.

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ, član Predsjedništva BiH

“Jako je važna poruka Deklaracije i jasno određivanje BiH kao aspiranta, odnosno kao države koja teži ka članstvu u NATO-u, čime je NATO savez jasno poručio da priznaje status BiH definiran Programom reformi.”

ŽELJKO KOMŠIĆ, član Predsjedništva BiH

“Neki su očekivali uvrštavanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali do toga nije došlo, jer bi to bilo u suprotnosti s temeljnim vrijednostima NATO saveza.”

MILORAD DODIK, predsjedavajući Predsjedništva BiH

“U Deklaraciji je implicitno potvrđena konstitutivnost naroda, jer Dejtonski mirovni sporazum, na koji se poziva NATO, i Ustav Bosne i Hercegovine, kao njegov sastavni dio, sadrži upravo odredbu o konstitutivnost naroda.”

Ono što BiH čeka u narednom periodu jeste izvršavanje zadataka, a to će biti teško zbog neusaglašenosti domaćih političara o važnim pitanjima, kao što je Izborni zakon, poručuje vojnopolitički analitičar Đuro Kozar.

ĐURO KOZAR, vojno-politički analitičar

“NATO je tu da pomogne BiH da izađe iz ovih zastoja i da ubrza ove procese koji ne samo da su bitni s aspekta NATO-a nego i zbog Evropske unije, gdje mi imamo one zadatke koje jedva da smo nešto malo izvršili.”

U Ministarstvu odbrane BiH za BHT 1 kažu da su, uprkos pandemiji, koja je mnogo toga pauzirala i spriječila, uspjeli realizovati više od 70 posto zadataka iz Programa reformi za prošlu godinu te je napravljen i plan za ovu godinu.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više