Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Svetlana Cenić u dvije rečenice potopila Dodika

Ministarstvo trgovine i turizma bh. entiteta Republika Srpska duguje na stotine hiljada maraka turističkim agencijama i hotelima po osnovu realizovanih turističkih vaučera, što je ove subjekte primoralo da otpuštaju radnike i rupe krpe bankarskim kreditima.

Saopćili su ovo u Asocijaciji turističkih agencija RS (ATARS) te dodali da ih otkazi, na koje su agencije primorane, diskvalifikuju iz subvencija za poreze i doprinose.

“Problemi počinju septembra 2020. od kada su počela kašnjenja s izdavanjem rješenja od strane Ministarstva, a onda i kašnjenja s isplatama agencijama i hotelima za aplicirane vaučere. Pojedine agencije nisu još dobile rješenja za novembar, decembar, a kamoli za januar, februar, mart… Na ovaj način dolazimo do toga da se nekim privrednim subjektima duguju iznosi od 200 hiljada, pa čak i do 300 hiljada KM”, istaknuli su iz Asocijacije.

Kako tvrde, poseban problem predstavlja i tumačenje Uredbe Ministarstva kojom se ne priznaju svi aplicirani i izdati vaučeri pa će neke agencije i hoteli koji su oštećeni, morati sudski dokazivati i potraživati svoja sredstva.

Podsjećanja radi, sve punoljetne osobe sa prebivalištem i državljanstvom RS-a imaju pravo na turistički vaučeru iznosu od 100 KM koji mogu iskoristiti u ugostiteljskim objektima u RS koji pružaju usluge smještaja, a koji su uključeni u projekt vaučera.

Sve to komentirala je profesorica Svetlana Cenić.

“A zar nije vođa neko veče pričao kao je Republika Srpska uspešna, beleži rast, a i plate zdravstvu, policiji i prosveti će se povećati? Dugovi samo rastu, stvarnost se šminka nacionalnim bojama”, poručila je Svetlana Cenić.

(SB)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više